GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Johan Hammarqvist: Surt för L och MP men inget att klaga över

L och MP blir utan representation i nämnder och styrelser i Hässleholms kommun. Grunden till det ligger i dåliga valresultat.
Johan HammarqvistSkicka e-post
Ledare • Publicerad 23 november 2022 • Uppdaterad 23 november 2022
Johan Hammarqvist
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Norra Skånes politiska hållning är grön och liberal.
Arberesha Sabani, ny gruppledare för Miljöpartiet i Hässleholm.
Arberesha Sabani, ny gruppledare för Miljöpartiet i Hässleholm.Foto: Pressbild

Det är inte ovanligt att det stormar i Hässleholmspolitiken. Inte heller är det ovanligt att tonläget i fullmäktige skruvas upp med från tid till annan rena personangrepp. Den tidigare så kallade treblockslösningen ledde inte kommunen framåt och skapade osäkerhet kring hållbarheten i de politiska besluten. Oaktat synpunkter på de ingående partierna och deras agenda så finns i alla fall på pappret bättre möjligheter för Hässleholms kommun att få ett visst lugn och något bättre långsiktighet i och med att SD, M och KD nu styr i majoritet.

Även om rollerna var något ombytta så var det i välkända hjulspår som politikerna färdades på fullmäktiges möte i måndags. Denna gång gällde det fördelningen av platser till partierna i de olika nämnderna och styrelserna.

Liberalerna och Miljöpartiet som har ingått valteknisk samverkan var tillsammans för små för att tilldelas poster i nämnder och styrelser. Partierna hade möjligen vid proportionella val och hade genom lottning kunnat få en post i nämnder med elva ledamöter. Dock hade de inte tillräckligt med mandat för att få till stånd proportionella val, varvid de var utelämnade till de andra partiernas goda vilja. Av förståeliga skäl var inte de andra partierna, oaktat om de befinner sig till höger eller vänster på den politiska skalan, intresserade av att göra avkall på platser de i egenskap av sin storlek har rätt till.

Något som i sin tur ledde till sura och bitska kommentarer från Liberalerna och Miljöpartiet som menade att de små partierna stängs ute med vilje.

”När det finns ett visst antal platser att fördela är det alltid något parti som drar nitlotten och hamnar precis på fel sida strecket.”

Hur det är med den saken kan förbli osagt men klart är i alla fall att grunden för det hela ligger i dåliga valresultat för de båda partierna. Hade de haft större stöd hade de fått fler mandat och därmed rätt till platser i fördelningen. En annan orsak står att finna i den uppgörelse som Liberalerna själva en gång var med om att driva igenom som innebar bantning av antalet platser i nämnderna vilket primärt drabbat de mindre partierna.

När rösterna var räknade efter valet i september återfanns KD, V, Folkets Väl (FV) och C inom 78 rösters marginal. C och FV drog det kortare strået och fick tre mandat vardera medan KD och V fick fyra mandat vardera. När det finns ett visst antal platser att fördela är det alltid något parti som drar nitlotten och hamnar precis på fel sida strecket. I fördelningen av platser till nämnder och styrelsen gjorde L och MP det. Surt för dessa partier men sådana är demokratins spelregler och inget som kan skyllas på de andra partierna.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.