Anders Gustafsson: Svenska Freds borde sannerligen få motfrågor av SVT

Med tanke på Svenska Freds extrema utspel och ställningstaganden sedan krigsutbrottet borde Kulturnyheterna inte bara ha strukit pacifisterna medhårs.
Anders GustafssonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 28 februari 2023
Anders Gustafsson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Norra Skånes politiska hållning är grön och liberal.
Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen har nu under ett helt år varit oklanderligt konsekventa i sin moraliska kollaps.
Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen har nu under ett helt år varit oklanderligt konsekventa i sin moraliska kollaps.Foto: Adam Sundman/SvD/TT

Trots alla vittnesmål från det brutala kriget i Ukraina har en del inte rört på sig en millimeter. Som Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen som nu under ett helt år har varit oklanderligt konsekventa i sin moraliska kollaps.

Häromdagen intervjuades föreningens ordförande Kerstin Bergeå i SVT:s Kulturnyheterna (27/2) under vinjetten ”året efter invasionen”. Det var en riktig floskel-kavalkad som bjöds tittarna – utan en enda kritisk motfråga från SVT-journalisten.

”Hur tror Svenska Freds att Ukraina nått dessa framgångar? Med arga plakat?”

Exempelvis fick vi veta att ”det är viktigare än någonsin att hålla samtalen om hur vi bygger den långsiktiga freden levande” och att ”nu är det kanske lätt att tro att vapen är en lösning på konflikten, men det är det inte.”

Eller vad sägs om ”när vi ser ett allt mer militaristiskt tänkande så är det otroligt viktigt och det är någonting vi värnar i en demokrati, att flera perspektiv hörs så vi tar de bästa besluten”.

Det är synd och beklagligt att SVT inte tog tillfället i akt och pressade Svenska Freds kring organisationens ställningstaganden sedan den fullskaliga invasionen den 24 februari.

När riksdagen fattade beslut om att skicka vapen protesterade Svenska Freds högljutt – mot beslutet.

Ja, man skrev till och med i en kommentar att det var meningslöst eftersom dessa vapen inte skulle ”innebära någon avgörande skillnad för styrkeförhållandet mellan de ryska och ukrainska styrkorna”.

Men uppenbarligen har vapnen från Sverige och andra länder gjort skillnad. Ukraina har med blod, svett och utländska vapen vunnit terräng. Är det fortfarande fel och ”meningslöst” att Sverige skickade och fortsätter skicka vapen?

Hur tror Svenska Freds att Ukraina nått dessa framgångar? Med arga plakat?

Och förhandlingar i all ära men diplomati som inte kan kompletteras med militära maktmedel är tandlös. Att freden en dag kommer att uppnås genom förhandlingar är självklart – frågan är bara på vems villkor. Är det inte bra om förhandlingarna sker vid ett tillfälle då Ukraina kan få tillbaka sitt territorium?

Om vapen inte är någon ”lösning” på konflikten. Vad ska ukrainarna då göra när deras skolor och sjukhus bombas och civila – som i Butja, Irpin och Mariopul – avrättas? Se på?

”Alla svenskar tvingas varje år vara ofrivilliga finansiärer av dessa proffspacifister. Hur rimligt är det?”

På Svenska Freds hemsida kan man vidare läsa att det är en ”svår och stor fråga” om det inte vore bättre om ”Ukraina gav upp och erkänner sig besegrade” av ryssarna.

Det är helt häpnadsväckande hur Svenska Freds kan ge uttryck för något sådant. Ser de inte hur Ryssland behandlar ukrainarna? Om freden vinns på Putins villkor, vilken fred skulle det vara för ukrainarna?

Det är tragiskt att SVT låter Svenska freds föra fram sina talepunkter utan att deras ordsallad får en enda kritisk motfråga. Särskilt så när Svenska Freds årligen får motta mångmiljonbelopp från svenska skattebetalare via Folke Bernadotte-akademien.

Så här kommer en avslutande fråga: Alla svenskar tvingas varje år vara ofrivilliga finansiärer av dessa proffspacifister. Hur rimligt är det?

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.