Systemet villkor för gårdsförsäljning
Skånska vinodlare har jublat de senaste dagarna. En majoritet i riksdagen har uttalat sig för gårdsförsäljning av lokalt producerat vin (och kanske också öl).
Att regeringen inte väntas tillsätta den begärda utredningen har uppmärksammats, men det är knappast något att förvånas över. Det är snart val, och det tar normalt tid att utarbeta direktiv och rekrytera ordförande och sekreterare till en utredning. Så det lär inte ens bli en KU-anmälan om det dröjer.
Mindre har det uppmärksammats att kravet fortfarande har det tydliga villkoret att lagstiftningen bör ändras endast ”under förutsättning att Systembolagets detaljhandelsmonopol kan upprätthållas”. Två utredningar har redan konstaterat att det inte går.
Gårdsförsäljning av lokalt producerat vin skulle knappast leda till några sociala problem. Det är den troliga konsekvensen, att EU-domstolen förklarar att det betyder att Sverige övergivit detaljhandelsmonopolet och därmed ger tillstånd för vilken närbutik som helst att sälja vin, som är hotet mot den ansvarsfulla alkoholpolitiken och som därmed skulle leda till ett markant ökat supande och ökande alkoholskador, både sociala, medicinska och i form av ökad brottslighet.
Något förhandsbesked av EU-domstolen går veterligen inte att få. Därför är riksdagsbeslutet i onsdags bara en viljeyttring utan reell betydelse – så länge värnet om Systembolaget bibehålls.