Tänk på de sämst ställda

Opinion Karl-Erik Olsson har i nya Hagaförhandlingar om de framtida pensionerna tillsammans med SPF:s skattegrupp lagt förslaget att man stegvis genom skattelättnader ska gagna pensionärerna.
Opinion • Publicerad 24 juni 2009 • Uppdaterad 30 november 2021

Karl-Erik Olsson har i nya Hagaförhandlingar om de framtida pensionerna tillsammans med SPF:s skattegrupp lagt förslaget att man stegvis genom skattelättnader ska gagna pensionärerna. Saken är den att skattevägen inte längre är framkomlig ens med detta blygsamma förslag. Rättvis fördelning mellan fattiga pensionärer och andra genomförs inte under sviktande konjunkturer. Sanningen är att vi är tillbaka i ett läge där pensionsreformen har samma innebörd som i förra seklets början. Det gäller grundtrygghet och ett någorlunda indexreglerat system. "Tjänstepensionen" som vi skämt bort oss med i många år är överspelad. Håller vi fast vid den modellen – vilket Socialdemokraterna kanske gör – medför det stora klyftor inom pensionärskollektivet. De fattiga blir ohjälpligt efter. Solidaritet i dag betyder rättvis fördelning, där utgångspunkten måste vara de sämst ställda.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.