Annons

Christer Nylander: Tänk stort, skapa något större

Att fundera kring alternativa framtider är viktigt. Det vi gör nu avgör hur det blir sen i Kristianstad.
Christer Nylander
Ledare • Publicerad 17 juli 2023
Christer Nylander
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks i texten är skribentens egna.
Hur bidrar du till att din stad växer och blomstrar?
Hur bidrar du till att din stad växer och blomstrar?Foto: Hendrik Schmidt

De senaste veckorna har jag haft förmånen att testa två helt olika sätt att leva. Några dagar i en röd stuga med vita knutar byggd i början av 1800-talet. Ren och frisk luft. Inga ljud förutom naturens. Utan el och rinnande vatten. Mörkt på nätterna förutom stjärnorna och enstaka solcellsdrivna lamporna som visar vägen till ladan med den vattenlösa toaletten.

Några veckor tidigare, Barcelona. Hög puls, modernt, god mat, nyskapande konst och människor från hela världen. Men också uteliggare, skitig luft och byggnader vars fasader färgats grå av avgaser.

Annons

På torpet längtar jag efter puls och modernitet. I Barcelona längtar jag frisk luft och lugn.

När jag gick på gatorna i Barcelona fick jag en idé. Tänk om man gjorde en massiv satsning på eldrivna bussar i innerstaden som alla fick åka med gratis. Då hade man fått bort trafik som förstörde luft och skapade trängsel, köer, stress och irritation. Det hade också varit lönt att tvätta byggnadernas fasader vita igen.

Om Rom, Athen, Paris och andra städer runt om i världen inspirerats att göra likadant, hade vi dessutom kunnat se lite ljusare på planetens framtid. Världen slår nu värmerekord efter värmerekord på grund av klimatförändringarna. Mycket måste göras.

I en krönika jag skrev för två veckor sedan funderade jag på Kristianstads centrums framtid. Jag lanserade några konkreta idéer. Många reagerade. En del gillade det jag skrev, andra inte. Några var konstruktiva och kom med egna idéer på hur man kan få fart på centrum, andra inte.

Det viktiga i min text var egentligen inte de konkreta förslagen i sig utan att det är dags att fundera kring alternativa framtider. Om man vill se ett mer levande centrum i framtiden måste man agera annorlunda nu.

”Om man vill se ett mer levande centrum i framtiden måste man agera annorlunda nu.”

Att fundera kring alternativa framtider är viktigt. Det finns många sätt att leva nu och därmed många olika möjliga framtider. Det vi gör nu avgör hur det blir sen.

Vi måste orka tänka alternativa positiva framtider och sedan närma oss dem med konkreta förslag som kan bli verklighet. Det gäller Kristianstads centrum, kriminaliteten, klimathoten, sjukvården och allt annat vi vill förbättra. Om vi vill förändra går det inte att fortsätta på den väg som ledde till problemen. Man måste göra annorlunda för att få ett annorlunda resultat.

Ofta börjar förändringsprocesser med att man skapar sig en positiv framtidsbild för att sedan försöka närma sig denna. Kanske kan vi lära av arkitekter och mäklare. När nya bostadsområden ska projekteras, byggas och säljas finns alltid en framtidsbild med leende människor utanför vackra hem, med gröna växter i vackert väder. Så får de oss att tänka att om vi bara köper ett hus där kommer vi att bli lyckliga. Det är nog ingen slump. Det är så vi fungerar.

Så för att återkomma till Kristianstads centrum; fundera på hur du vill att det ska bli och agera därefter för att vi ska närma oss en bättre framtid.

Christer Nylander är fristående krönikör på ledarsidan. Han är ordförande för tankesmedjan Bertil Ohlininstitutet och var tidigare riksdagsledamot för Liberalerna.

Annons
Annons
Annons
Annons