Christer Nylander: Twittertrollen kommer aldrig att bli mätta
Svenska politiker brukar hålla vallöften. Det gäller särskilt när man efter valet får det parlamentariska underlag man önskade. Alliansregeringen 2006–2010 höll i stort sina löften. Det blir svårare när partierna inte får det önskade resultatet, men även då försöker man förhandla så att så mycket som möjligt av det som lovats väljarna genomförs.
”Svenska politiker brukar hålla vallöften.”
Den svåra starten nuvarande regering fått i opinionen beror till stor del på att man lovade saker som partierna redan före valet måste ha vetat var svåra att genomföra. Valresultatet gav ungefär det regeringsunderlag som önskades och innan valet lovades att man var eniga och därför snabbt och rejält kunde ta tag i svåra problem. Många, både politiker och väljare, insåg förmodligen att de lovade lite för mycket. Synd att de inte lyssnade på sin inre tvivlande röst.
Partierna var för fokuserade på att mata en högljudd opinion på sociala medier. Jag tror att det var onödigt. De väljare man ville vinna med kraftigt sänkta bensin- och elpriser uppfattade ändå inte att det fanns något bättre alternativ att gå till.
Jag möter rätt många som säger att den politiska debatten i dag inte rör alla de frågor som de tycker är viktiga. Visst är de rädda för vad Putin ska hitta på härnäst. Visst oroas de över inflation och elpriser. Visst är gängkriminalitet vansinnig. Men allt annat då?
Oroliga föräldrar undrar vad barnen lär sig i skolan. Oroliga vänner undrar hur vården fungerar när bästisen drabbas av sjukdom. Vuxna barn vill att deras föräldrar tas väl om hand i omsorgen. Många är oroliga för att de stora isbergen som lossnar vid polerna och högt vatten runt stans skyddsvallar, betyder att det är för sent att göra något åt klimatet.
Mitt i alla dessa stora problem har vi ett debattklimat som gör det svårt att föra seriösa diskussioner och nå fram till kloka kompromisser. Istället ska twittertroll matas med fiffiga formuleringar. Dessa troll kommer dock aldrig att bli mätta. De kommer kräva mer och mer och mer. Men inte alltid mer av fungerande lösningar, utan ofta mer av storartade löften, elaka gliringar, förenklade resonemang och (förtäckta) hot mot den som avviker. Sånt gillas.
De allra flesta politiker jag känner är hedersamma, hårt arbetande och seriösa personer som tagit på sig ett förtroendeuppdrag för att de vill förbättra samhället. En stor majoritet av dem gör det på sin fritid. De ägnar kvällar och helger åt att läsa på, fundera och diskutera för att nå fram till bra beslut.
De allra flesta väljare är likadana, och de vill ha hedersamma, hårt arbetande och seriösa politiker. De tycker inte alltid att politikerna har rätt eller tar rätt beslut, men de vet att det finns svåra avvägningar.
Att det av dessa väljare och valda kan skapas ett politiskt samtal som det vi i dag har i delar av den svenska offentligheten är märkligt. Det behöver inte vara så. Det blir annorlunda om politiker tar väljarna på allvar och om väljarna röstar på omdömesgilla politiker. Gör så!
Christer Nylander är fristående krönikör på ledarsidan. Han är ordförande i Bertil Ohlininstitutet och var tidigare riksdagsledamot (L).
Välkommen att kommentera
Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.