Annons

Sofia Nerbrand: Underkänt, Hässleholm!

Efter bottenbetyget från företagarna måste styret fokusera på att förbättra villkoren för stadens näringsliv.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 20 september 2023
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Norra Skånes politiska hållning är grön och liberal.
Lena Wallentheim (S) och Lina Bengtsson (M) styr i Hässleholm. De behöver fokusera på att göra staden mer företagsvänlig.
Lena Wallentheim (S) och Lina Bengtsson (M) styr i Hässleholm. De behöver fokusera på att göra staden mer företagsvänlig.Foto: Kristina Höjendal

Företagarna i Hässleholm ger återigen bottenbetyg till kommunen. Staden har skvalpat runt plats 250 av 290 möjliga under de senaste sju åren i Svenskt Näringslivs enkätundersökning, som har besvarats av mer än 30 000 företagare runt om i landet.

Även Kristianstad gör dåligt ifrån sig och faller hela 47 placeringar från plats 170 till 217.

Annons

De två stora städerna i nordöstra Skåne tillhör alltså de absolut sämsta i regionen — och i riket.

”De två stora städerna i nordöstra Skåne tillhör alltså de absolut sämsta i regionen.”

Det går inte att beskriva det på ett annat sätt än att kommunledningarna får underkänt. De styrande politikerna behöver helt enkelt rycka upp sig och fokusera långt mer på att ge goda villkor till kommunernas företag och i förlängning invånare. För utan ett levande näringsliv, ingen utveckling, glädje och tillväxt. Det är också privata aktörer som kan skapa jobb och möjligheter i bygden – offentlig sektor kan inte stå för hela tillskottet, särskilt inte under denna ekonomiska vinter.

Det positiva i attitydundersökningens siffror är dock att de politiska styrena kan göra något åt mycket av det som företagarna inte är nöjda med: konkurrens från kommunala verksamheter, attityden från tjänstemän och politiker, handläggningstider samt informationen och dialogen med kommunens beslutsfattare.

Företagarna är redan relativt mer tillfreds med ”yttre faktorer” såsom infrastruktur, kompetensförsörjning och kommunikationer.

Det är framför allt det som kommunerna själva ansvarar för som är problemet.

De som bär ansvaret och har möjlighet att lyfta kommunerna är den politiska ledningen. De kan inte skylla ifrån sig eller delegera detta ansvar till någon annan. De behöver kliva fram och visa att de vill ha entreprenörer och investeringar — och jobba aktivt för det.

För det går att få betydligt bättre resultat. Både Kristianstad och Hässleholm låg runt plats 80 när rankingen började göras för drygt 20 år sedan. Sedan dess har det stadigt gått utför.

Men Östra Göinge, som då låg risigt till, har förmått att göra en remarkabel resa uppåt. Det är ingen slump.

Kommunstyrelsens ordförande sedan många år, Patric Åberg (M), har tillsammans med sina tjänstemän jobbat häcken av sig för att uppnå målet att hamna på topp-50-listan. I år lyckas Östra Göinge klättra till plats 44. Hatten av!

Kommunalråden Lena Wallentheim (S) och Lina Bengtsson (M), som utgör den politiska ledningen i Hässleholm, kan gott besöka Östra Göinge, Staffanstorp och Landskrona för att på tips på hur man gör. De borde boka tid med sina kollegor där redan i nästa vecka. Och oppositionen bör haka på.

Annons

Ingenting är viktigare för de som bor i vårt hörn av Skåne än att få igång mer business i Hässleholm med omnejd.

Annons
Annons
Annons
Annons