Annons

Malin Lernfelt: Varning för gaddningar!

En stor del av svenskarna är i dag tatuerade. Riskerna med att föra in bläck i huden är dock relativt okända. Nu visar en aktuell studie att det kan vara värt att vara försiktig.
Malin Lernfelt
Ledare • Publicerad 11 juli 2024 • Uppdaterad 11 juli 2024
Malin Lernfelt
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Norra Skånes politiska hållning är grön och liberal.
Tatuerad. Till och med i kungahuset, här prinsessan Sofia, är de numera tatuerade.
Tatuerad. Till och med i kungahuset, här prinsessan Sofia, är de numera tatuerade.Foto: Henrik Montgomery/TT

Tatueringar har i Sverige på bara några decennier gått från att vara något som utmärkte kåkfarare, luffare och sjömän till att sitta på var och varannan medelklasskropp. Så många som var femte person i vårt land har i dag en tatuering och bland den yngre delen av befolkningen är det ännu fler.

Även om det fortfarande är vanligare att människor i arbetaryrken skaffar en tatuering kan man idag se såväl lärare, läkare och advokater med gaddningar. De senare håller sig dock ofta ifrån att sätta bilderna på huden på ett sådant sätt att de inte går att dölja och avstår från att tatuera hals, händer eller ansikte. Men på det stora hela är det sociala stigmat som en gång omgav tatueringar i princip borta i stora delar av det svenska samhället.

”Det sociala stigmat som en gång omgav tatueringar är i princip borta.”
Annons

Därmed inte sagt att det är så okomplicerat att tatuera sig som många, kanske framförallt unga, verkar tro. Att placera färg under huden kan leda till både infektioner, allergier och andra skador. När man tatuerar sig identifierar immunförsvaret färgämnen som främmande partiklar och försöker bryta ned dem med hjälp av lymfsystemet. Det ger en ökad belastning på kroppen.

Nyligen publicerades en vetenskaplig studie vid Lunds universitet som visade att konsekvenserna av att tatuera sig kan bli riktigt allvarliga. Att ha en tatuering kan öka risken för att få cancer i lymfkörtlarna – även om tatueringen är liten.

Forskarna har undersökt lymfom (lymfkörtelcancer) hos personer som var mellan 20 och 60 år när de fick sin diagnos. I åldersgruppen var det ganska precis 300 fall per år i Sverige. Resultatet var uppseendeväckande. Risken för att drabbas av lymfom visade sig vara 21 procent högre bland dem som var tatuerade än dem som inte var det. I resultatet hade forskarna också vägt in andra faktorer som exempelvis rökning och ålder.

Även om lymfom är en ovanlig sjukdom med få drabbade ur ett befolkningsperspektiv är det värt att vara medveten om de hälsorisker som finns med tatueringar. Hittills har dessa varit relativt okända och få studier likt den i Lund har gjorts. En parallell studie rörande hudcancer och tatueringar är också på gång och publiceras i höst. Förhoppningsvis kan dessa leda till att en större medvetenhet kring riskerna med tatueringar och att de som trots allt väljer detta sätt att smycka sin kropp gör det på ett så säkert sätt som möjligt och att samhället bidrar för att underlätta att så sker.

Foto: MAJA SUSLIN / TT
Annons
Annons
Annons
Annons