Malin Lernfelt: Vem i hela världen kan lita på M?

Moderaterna har övergett både sin identitet som frihetsvurmande marknadsliberaler och sina kärnväljare i storstäderna i jakten på makt.
Malin Lernfelt
Ledare • Publicerad 11 mars 2023
Malin Lernfelt
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Norra Skånes politiska hållning är grön och liberal.
Självförvållat. Att förtroendet för regeringen är lågt och att Moderaterna backade i valet 2022 är en naturlig följd av hur M agerat.
Självförvållat. Att förtroendet för regeringen är lågt och att Moderaterna backade i valet 2022 är en naturlig följd av hur M agerat.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Moderaternas eftervalsanalys som presenterades i torsdags heter “Maktskiftesvalet 2022 – en resa in i det okända”. Det är ett på flera sätt passande namn.

Allt färre trogna moderatväljare känner igen det parti de brukat rösta på. Många, framför allt storstadsväljare, bytte valsedel redan före den 11 september. Partiet backade från 19,8 till 19,1 procent i riksdagsvalet och förlorade makt i många regioner och kommuner där de tidigare varit starka. Det trots att de rödgröna på många sätt lämnat öppet mål genom att bidra till att försätta landet i energikris, erkänna att de borgerliga hela tiden haft rätt i Nato-frågan och misslyckats utanförskapet.

2022 var också tredje valet i rad som Moderaterna förlorade väljare.

Av allt att döma ångrar sig nu många av de som litade på Kristersson, Svantesson, Wykman med flera djupt. Medieakademins och Kantars årliga förtroendebarometer som publicerades häromdagen visar på en historiskt stor nedgång för regeringen Kristersson.

Att det är så är fullt förståeligt. Moderaterna har i sin jakt på makt kastat såväl identitet som ideologi över bord och i det närmaste blivit marionetter som ryckigt dansar runt i Sverigedemokraternas och Finansinspektionens trådar.

”Moderaterna har blivit marionetter som ryckigt dansar runt i Sverigedemokraternas och Finansinspektionens trådar.”

I en av eftervalsanalysens fyra teser konstaterar partiet att ”sakfråge­agendan i valet 2022 var på oppositionens, det vill säga vår, planhalva” och ”oppositionen vann också plånboksfrågorna, inte minst el- och drivmedelspriserna bidrog till valsegern” (DN 9/3). Den slutsatsen är korrekt.

Förhoppningen om säkrade jobb, sänkta skatter, borttaget amorteringskrav och en privatekonomisk andningspaus i det mörker som sänkt sig över stora delar av den hårt arbetande befolkningen, gjorde att många människor valde att blunda för Moderaternas SD-fjäsk och röstade på Kristersson trots att det skar i själen. När allt kommer omkring står de flesta sig själva närmast och att kunna sätta mat på bordet åt sina barn eller driva familjeföretaget vidare är inte ambitioner att förakta.

Det tog dock inte särskilt lång tid innan dessa väljare upptäckte att de blivit blåsta. Moderaterna står inte längre för arbetslinjen, istället är de beredda att låta såväl företag som enskilda gå under i Riksbankens jakt på en stärkt krona. Något som kritiseras av både arbetsgivare, fack, bankväsende och ekonomiska experter.

En skenande arbetslöshet till följd av konkurser eller att tusentals människor tvingas sälja sina hem till underpris kommer inte stärka landets ekonomi.

Fortsätter Moderaterna sin vandring in i ideologiskt SD-land samtidigt som statsråden rycker på axlarna när inte bara LO-kollektivet, utan även partiets kärnväljare bland egenföretagare och akademiker i storstäderna knäcks ekonomiskt, kommer ingen eftervalsanalys i världen att kunna rädda partiet vid valet 2026. Då är det tack och hej leverpastej till Kristersson och hans gäng.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.