Annons

Malin Lernfelt: Vilka är Kristdemokraterna?

I helgen samlas KD till riksting i Helsingborg. Ska de bli biståndspositiva kristna som värnar de äldre – eller värdekonservativa som vill se hårdare tag?
Malin Lernfelt
Ledare • Publicerad 11 november 2023
Malin Lernfelt
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Norra Skånes politiska hållning är grön och liberal.
Ifrågasatt. Alla i KD är inte med på partiledaren Ebba Buschs högersväng.
Ifrågasatt. Alla i KD är inte med på partiledaren Ebba Buschs högersväng.Foto: Christine Olsson/TT

Det är kanske inte så många som kommer ihåg KDS längre. Alf Svenssons parti vars väljarbas huvudsakligen bestod av socialkonservativa kristna med hjärtan som klappade för utsatta barn, ensamma äldre, en fungerande sjukvård och som inte tvekade att gömma flyktingar. Partiet som 1996 bytte namn till KD och som fick nästan 12 procent vid valet 1998 när valparollen var: ”Ge oss makt att skapa ett samhälle där ingen är för svag för att höras”.

I valet 2022 hette det istället att KD ”var redo för en ny regering”. Det var de uppenbarligen. En stödd på SD. Partiet har gjort en omvälvande resa ut mot högerkanten och även om sjukvården fortfarande en kristdemokratisk paradgren finns det i dag på nationell nivå inte många likheter med det tidigare mjukiskristna partiet. Dagens KD är inspirerat av amerikansk värdekonservatism och lägger fokus på hårdare tag, skattesänkningar och upprustat försvar.

Annons

Ibland kan det nästan verka som att Ebba Busch-styrets ideologiska förflyttning av partiet och vänskapliga relation till Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är helt okontroversiell. Så är det inte. Att sympatisörerna inom väljarkåren inte är helt nöjda är tydligt. I den väljarbarometer som Indikator Opinion gjorde för Ekot i slutet av september låg KD på 2,6 procent. Långt under riksdagsspärren.

”Förr eller senare måste partiet hantera den avgrund som uppstått mellan kyrkkaffekonservativa och SD-vänner.”

Striden om förstaplatsen på valsedeln till Europaparlamentet mellan David Lega och Sara Skyttedal och deras olika politiska profiler tydliggör på ett sätt var problemet ligger. Inom delar av KD finns det fortfarande en brinnande KDS-låga och allt fler tycks vara beredda att ta strid om vad KD bör vara i framtiden. Frågan ligger i luften när KD under helgen håller riksting i Helsingborg.

De västsvenska KD-politikerna Nedžad Deumić och Maria Marić har till exempel föreslagit en ideologisk försäkring mot att KD ska ingå i en regering med partier vars ideologi bygger på nationalism. De skriver i tidningen Dagen (12/10) att ”Högersvängen håller uppenbarligen inte i längden. Om inte målet är att SD ska bli ännu större – på bekostnad av KD”.

Deras ståndpunkter delas på flera håll inom den kristdemokratiska gräsrotsrörelsen. Att backa tillbaka till den politiska mitten är dock knappast något som partiledningen är intresserad av. Enligt Sveriges Radio, som pratat med flera kristdemokrater inför tinget, är partiet djupt splittrat och Ebba Buschs ställning är hotad.

Frågan om KD:s framtid på längre sikt lär inte lösas under helgen. Många sitter still i båten för att inte riskera regeringsmakten. Men förr eller senare måste partiet hantera den avgrund som uppstått mellan kyrkkaffekonservativa och SD-vänner.

Annons
Annons
Annons
Annons