Visstid viktig ingång
Stefan Löfven och den socialdemokratiska valledningen tror sig nog ha hittat den fråga som kan få valrörelsen att hamna på hemmaplan. Ett vallöfte från förra valrörelsen som inte förverkligats på de snart gångna fyra åren ska återupplivas.
Det handlar om det som infördes av Alliansregeringen 2007 och kallas allmän visstid. En arbetsgivare får anställa någon på viss tid istället för som fast anställning under högst två år.
Det här har varit en vagel i ögat för många fackliga organisationer. Ibland har det fungerat som verkligt tillfälliga jobb, för när någon arbetat två år ska anställningen övergå i fast anställning, om den fortsätter. Därför får vikarier och andra visstidsanställda inte hoppa in efter de två åren. Det är bortkastad kompetens och ett problem särskilt på små orter och i yrken med begränsad arbetsmarknad.
Samtidigt har visstidsanställningarna på många arbetsplatser fungerat som en inkörsport till arbetsmarknaden. Många har fått sitt första jobb som visstid och blivit kvar efter de två åren.
Det handlar om så många som 1,3 miljoner människor, enligt Svenskt Näringsliv, som gått från tillfälligt till fast jobb på de tio år som lagstiftningen gällt.
För många företag är det viktigt att kunna anställa för en begränsad tid. En stor order kanske inte följs av nya eller det finns säsongmässiga variationer som gör det svårt att fastanställa fler.
Att rakt av avskaffa visstidsanställningarna kommer därför att leda till färre jobb och därmed ökad arbetslöshet. Framför allt drabbar det ungdomar och andra som inte har fått en fast anknytning på arbetsmarknaden.
Det kan finnas delar i regelverket eller i tillämpningen som behöver ses över. Men när Socialdemokraterna nu effektuerar ett krav från LO för att mobilisera kärnväljarna inför valet binder Löfven samtidigt ris åt egen rygg. Målet att nå EU:s lägsta arbetslöshet blir än mer omöjligt att klara.