Medelväg med viss guldkant

Motor Toyota Corolla är en nästan lika självklar ingrediens i det svenska folkhemmet som kaféprogram i tv, husvagnssemester och ärtsoppa på torsdag. Nya Corolla har vuxit en aning och vill framför allt höja sig över mängden i fråga om design och körupplevelse. Hur långt räcker det?
Publicerad 27 juli 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Ibland inträffar det fullständigt oväntade. Som härom dagen, då min tolvårige son klev in i nya Toyota Corolla och sa ”den här bilen är läcker, en sån här skulle jag vilja ha”.

Toyota Corolla är bilvärldens svar på hushållsosten. Man kan köpa den för att mätta ett behov utan att reflektera särskilt mycket. En bra bil utan extravagans. Så har det åtminstone varit under modellens första 53 år och elva generationer. De senaste tolv åren har Corolla av någon svårbegriplig anledning hetat Auris på den svenska marknaden, men med den tolfte generationen är ordningen återställd. Nya Corolla vill höja sig lite över konkurrenter och föregångare genom att erbjuda en mer personlig stil och högre utrustningsnivå. Modellen ska täcka upp för både Auris och den numera nedlagda storasystern, Avensis.

Köparen kan välja mellan femdörrars halvkombi och en vanlig kombi. Det är den sistnämnda vi har provkört. Framstolarna har inte bara snajdig form utan är även sköna att sitta i, både långa och korta provförare verkar trivas. Baksätet är inte lika trevligt. Dels skymmer de fina framstolarna sikten onödigt mycket, dels är takhöjden förvånansvärt skral. Provbilen har visserligen ett stort och delvis öppningsbart panoramasoltak, som låter ljuset flöda in i kupén. Men det stjäl utrymme. Fotografen Anders är 186 centimeter lång och skrapar hjässan i taket.

Den sistnämnda finns i provbilen och fungerar finfint ihop med en steglös automatlåda. Omkörningar i landsvägsfart går kvickt och den lite sega, artificiella känsla som har präglat många av Toyotas och systermärket Lexus hybrider genom åren är numera borta.

Billigast är Corolla Touring Sports 1.2 Life för 194 900 kronor. En mer trolig medelväg för många köpare är 1,8 Hybrid Style för 267 900 kronor. Corolla fortsätter att vara en klok och till synes välbyggd bil mitt i startfältet. En bil som köps med förnuftet snarare än känslocentret – även om en tolvårig bilentusiast alltså kan tända till på dess design.

bild 1/13
Kia Ceed.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Modellnamnet Corolla är en riktig långkörare i bilvärlden, redan 1966 dök det upp första gången. Nya Toyota Corolla är verkligen ny inifrån och ut och har en hel del goda egenskaper.Foto: Anders Wiklund/TT
18-tumsfälgar ingår i det mest påkostade och rejält dyra utrustningspaketet. Sannolikt blir både rullkomfort och bullernivå bättre med mindre fälgar och däck med högre profil.
Designen är betydligt mer karaktärsfull framtill på nya Toyota Corolla. Märket försöker hiva sig upp ur den gråmelerade bilbyggartraditionen. Koncernchefen Akio Toyodas order lyder ”no more boring cars”.
En liten aning större kaross med kraftfullare linjer präglar nya Toyota Corolla. Den ersätter både föregångaren Auris och den större modellen Avensis.Foto: Anders Wiklund/TT
Svalt eleganta former i nya Corolla. Ergonomin är utmärkt. Den delvis digitala instrumenteringen fungerar bra. Den stora menyskärmens gränssnitt är inte lika vasst som i de bästa europeiska bilarna.
En fyrcylindrig bensinmotor samarbetar med en elmotor. Tillsammans ger de som mest 180 hästkrafter vilket leder till bra fartresurser och säkra landsvägsomkörningar.
Läderimitation med synliga ”sömmar” ingår i den högsta utrustningsnivån.
Hybridsystemets arbetsmetodik kan följas på bilens digitalskärmar. Batteriet får laddning av bensinmotorn samt återvunnen bromskraftsenergi.
Fotografen Anders är 186 centimeter lång och skrapar hjässan i taket. Han hamnar dessutom så högt att han måste böja sig en smula för att se ut genom sidofönstren. Baksätet är inte nya Corollas bästa gren.
Hybridteknik har närapå blivit synonymt med Toyota. Redan 1997 kom den första modellen med el- och bensinmotor. 2019 har Toyota fasat ut flertalet dieselmodeller och prioriterar självladdande hybrider i stället.
Många bilköpare överger den traditionella kombin för en suv, men åtminstone i Sverige är ännu suget efter en praktisk ”herrgårdsvagn” fortfarande stort.
Ford Focus.
Foto: Anders Wiklund/TT
Kia Ceed.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Modellnamnet Corolla är en riktig långkörare i bilvärlden, redan 1966 dök det upp första gången. Nya Toyota Corolla är verkligen ny inifrån och ut och har en hel del goda egenskaper.Foto: Anders Wiklund/TT
Eric Lund/TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.