Andersson: Fastighetsskatt för impopulärt
Socialdemokraternas partiledare, tillika statsminister, Stefan Löfven satte ned foten i onsdags: Det blir ingen ny fastighetsskatt.
"Vanligt folk ska aldrig behöva oroa sig för att behöva gå från hus och hem om det område de bor i blir populärt", skrev han i ett inlägg på Facebook.
Finansminister Magdalena Andersson, som också sitter i Socialdemokraternas verkställande utskott, debatterade på fredagen frågan i riksdagen med Moderaterna.
– Vi bedömer inte att det kommer bli någon fastighetsskatt i Sverige, säger hon till TT efteråt.
"Hypotetisk fråga"
Partidistrikten i Göteborg och Stockholms stad har förordat en progressiv fastighetsskatt, men med en annan tillämpning än den fastighetsskatt som avskaffades 2006.
Den ska hellre kopplas till inkomst än taxeringsvärdet i området. Även LO förordar en modern fastighetsskatt som framför allt riktar sig mot attraktiva och dyra tomter.
– Att det finns delar av Socialdemokratin som förespråkar en fastighetsskatt är verkligen inget nytt, det har de gjort under flera kongresser. Men varje gång så har kongressen röstat nej, säger Magdalena Andersson.
TT: Men om kongressen röstar ja får du och Löfven gå med på det?
– Det är en hypotetisk fråga, jag kan bara konstatera att det är delar av socialdemokraterna som drivit frågan och gör det fortfarande.
– Däremot håller Moderaterna på och röjer runt i detta igen och försöker driva upp den här frågan, precis som de gjort tidigare gånger. Men den är inte större i vårt parti än vad den varit någon gång tidigare, säger hon.
Ser fördelarna
TT: Behövs det inte någon typ av skatt på fastigheter med tanke på prisutvecklingen på bostäder?
– Det som socialdemokrater bryr sig om är att vi kan säkerställa finansieringen av välfärden. Vi ser alla behovet av att anställa fler undersköterskor i hemtjänsten, eller fler lärare i skolan eller fler poliser. Det är klart att man behöver titta på hur man kan få in skattepengar till det och det är något som jag naturligtvis delar, men jag har alltid argumenterat för att det finns bättre sätt att ta ut skatt på än på fastigheter.
Bakgrunden är att den tidigare fastighetsskatten var så impopulär att den riskerade att undergräva legitimiteten för hela skattesystemet, säger Magdalena Andersson.
TT: Det finns ju ekonomer, som Lars Calmfors till exempel, som menar att det behövs en sådan här skatt?
– Jo, jag är också ekonom och alla ekonomer ser fördelarna med en fastighetsskatt. Men nu är det så att vi lever inte i en ekonomisk teori utan i en verklighet och det är bara att konstatera att fastighetsskatten är ytterst impopulär. Och för att kunna ha ett skatteuttag så att vi kan finansiera välfärden måste det finnas en legitimitet i skattesystemet och den undergrävs på sättet som fastighetsskatten var utformad.
Andersson säger att den tidigare utformningen skapade en ständigt gnagande oro hos hushåll om hur de skulle klara skatten om grannen sålde till ett bra pris.
Var ett misstag
Lars Calmfors, professor emeritus i nationalekonomi vid Stockholms universitet, anser att en fastighetsskatt behövs för att svenskarna inte ska överinvestera i bostäder. Det är också orimligt att inte beskatta ägda bostäder samtidigt som man har ränteavdrag.
– Det sa jag 2012–2013 att det var ett misstag, när man tog bort fastighetsskatten så skulle man naturligtvis ha gjort något åt ränteavdragen. Nu är det som det är och människor har köpt hus under de här förutsättningarna. Skulle man ändra förutsättningar med ränteavdragen så skulle det påverka väldigt många hushåll, säger Magdalena Andersson.
TT: Vilka kapitalskatter vill ni gå fram med?
– Vi har ett färdigt förslag på finansdepartementet som skulle öka kapitalbeskattningen för de allra rikaste via 3:12-reglerna, men jag har blivit hotad med misstroendevotum från sverigedemokrater och moderater om jag går fram med det i riksdagen.
TT: Så det är helt uteslutet?
– Jag blir ju hotad med misstroendevotum om jag överhuvudtaget lägger fram det, det måste bli en annan riksdagsmajoritet.
"Helt oseriöst"
Hon menar att Moderaterna driver en oseriös kampanj om fastighetsskatten.
– Redan 2014 satte de upp skyltar hos mig i Nacka om varning för socialdemokraternas nya fastighetsskatt, trots att vi inte hade något sådant förslag överhuvudtaget i vårt valmanifest. Och nu håller de på igen trots att vi tydligt visat under åtta år att vi inte har återinfört någon fastighetsskatt. Det är helt oseriöst och tyder på att man inte har så mycket egen politik att komma med. Desperat.
Moderaternas skattepolitiska talesperson Niklas Wykman tycker inte att de debatterar oseriöst utan konstaterar att både Vänsterpartiet och Miljöpartiet samt ministerkollegan Anders Ygeman, ordförande för Stockholms partidistrikt, förordat en ny fastighetsskatt.
– De får gärna presentera hur den skatten ska se ut, det finns flera olika förslag men alla påminner om den skatt som Moderaterna avskaffade 2006. Magdalena Andersson har ju brutit andra centrala löften i den ekonomiska politiken tidigare. Hon har tidigare visat att hon inte är pålitlig i den typen av så kallade löften.
Niklas Svahn/TT