Åtstramat stöd efter svag jobbsiffra
Villkoren för stöd till arbetslösa har börjat stramas åt i delstaterna Florida, Montana och North Carolina efter fredagens svaga jobbsiffror från den amerikanska arbetsmarknaden. Bland annat stoppas utbetalningar av stöd till arbetslösa som tackar nej till erbjudanden om jobb.
Samtidigt kräver USA:s handelskammare ett omedelbart stopp för ett extra federalt arbetslöshetsstöd på 300 dollar per vecka – med hänvisning till att det trots att det finns miljontals arbetslösa i USA är uppenbart svårt för många företag att rekrytera personal.
– De oväntat svaga siffrorna gör det tydligt att vad som borde vara en stark arbetsmarknad dämpas av att folk får betalt för att inte arbeta, säger Neil Bradley, politisk chef på handelskammaren, till tidningen The Wall Street Journal.
Pandemi och halvledarbrist
Bidenregeringen har samtidigt försökt förklara den oväntat svaga jobbsiffran – 266 000 nya jobb utanför jordbrukssektorn i april – med hälsorisker i pandemin, halvledarbrist och nedstängningar.
– Som jag ser det understryker bara rapporten hur viktiga våra åtgärder är: pengar till folk som har det svårt, stöd till småföretag, till barnomsorg och så att skolor kan öppna igen och hjälp så att familjer kan få mat på bordet, sade president Joe Biden i fredags.
Den svaga jobbsiffran tryckte ned räntorna och gav bränsle åt börsen när den kom i fredags. Dow Jones industriindex steg med 0,7 procent, vilket gav ett veckolyft på 2,7 procent – det största på två månader.
Lägsta räntan sedan mars
Räntan på tioåriga amerikanska obligationer föll till den lägsta nivån sedan mars för att sedan återhämta sig något.
På marknaden syntes även hur investerare som räknat med en höjd styrränta från USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) i slutet av 2022 justerade sina positioner och nu siktar på en räntehöjning först om två år.
– Det var en brutal väckarklocka. Det kan vara detta som Fed oroar sig för, att vi kommer fortsätta se skakig statistik och inte bara segla iväg uppåt, säger George Goncalves, chef för makrostrategi på den japanska investmentbanken MUFG, till nyhetsbyrån Reuters.
Joakim Goksör/TT