Bernard Tapie har avlidit

Den franske affärsmannen Bernard Tapie har avlidit vid 78 års ålder. Dödsfallet bekräftas av familjen i ett uttalande liksom av fotbollsklubben Olympique Marseille som Tapie var ordförande för under 90-talet.
Publicerad 3 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Bernard Tapie har avlidit. Arkivbild.
Bernard Tapie har avlidit. Arkivbild.Foto: Claude Paris/AP/TT

Fransmannen gjorde sig känd som kontroversiell affärsman och gjorde sin förmögenhet genom att köpa upp skuldsatta företag, bland annat sportklädesbolaget Adidas som var i ekonomisk gungning när Tapie klev in.

Affärsmannen fick senare fem miljarder kronor i en statlig skiljedom sedan han ansetts ha blivit lurad vid försäljningen av sin andel i Adidas.

Utöver sin affärsverksamhet blev han ett stort namn i sportens värld. Tapie sponsrade ett cykelstall med stjärnor som Bernard Hinault och Greg LeMond men var framförallt ordförande för fotbollsklubben Olympique Marseille under åren 1986–1994. Under den tiden vann Marseille fem raka ligatitlar och framförallt tog hem Champions league (finalseger mot Milan) säsongen 92/93 efter att turneringen bytt format och namn från att tidigare ha hetat Europacupen.

Affärsimperiet krackelerade dock kort därefter. Tapie misstänktes för att ha legat bakom riggade matcher i franska ligan och Marseille blev av med sin ligaseger och tvångsdegraderades från högsta divisionen. I slutet av 90-talet dömdes dessutom Tapie för korruption, skattebrott och missbruk av allmänna medel. Väl ute ur fängelset tog hans karriär en ny väg i form av att han blev sångare och skådespelare.

Enligt ett uttalande från familjen ska han nu begravas "i stadens i hans hjärta – Marseille".

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.