Annons

Börsen skakade av sig inflationsoro

Stockholmsbörsen tog torsdagens inflationsstatistik från både Sverige och USA med en axelryckning. Det breda OMXS-indexet stängde oförändrat.
Publicerad 10 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Rörelserna var små på Stockholmsbörsen. Arkivbild.
Rörelserna var små på Stockholmsbörsen. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

På förhand antogs att de nya inflationssiffrorna skulle kunna skaka om aktiemarknaden. En ökad inflation ger incitament till räntehöjning, vilket i sin tur påverkar aktieaptiten negativt.

Den svenska inflationstakten var 2,1 procent i maj, vilket var något mindre än analytikerna hade räknat med. I USA var däremot prisökningarna högre än väntat, men det fick inte någon större effekt på börskurserna.

Annons

Aktiemarknaden kunde dessutom luta sig mot att Europeiska centralbanken som väntat valde att hålla fast vid sin linje med oförändrade räntor.

Storbankerna gick starkt med Nordea i topp: upp 1,6 procent. Detta sedan schweiziska storbanken UBS i en genomgång noterat att kreditförlusterna är låga i den svenska banksektorn.

I andra änden återfanns SKF och Evolution. Kullagertillverkaren backade 1,5 procent och livekasinobolaget tappade 1,3 procent. Sjukvårdsbolaget Medicover hörde också till förlorarna med en nedgång på 4,0 procent.

Fastighetsbolaget Nyfosa, som på onsdagen meddelade att företaget gör en riktad nyemission värd 750 miljoner kronor, backade 1,5 procent.

På de ledande Europabörserna var rörelserna små. FTSE100-index i London steg 0,1 procent, medan DAX-index i Frankfurt och CAC40-index i Paris tappade 0,1 respektive 0,3 procent.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons