Annons

Ekonom: Debatten om fastighetsskatt populistisk

Fastighetsskatten behövs, det är i stort sett alla ekonomer eniga om.
Men som debatten förs nu blir allt snedvridet, tycker ekonomiprofessorn Lars Calmfors.
– Det blir populistiskt, säger han.
Publicerad 5 maj 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Professor Lars Calmfors. Arkivbild.
Professor Lars Calmfors. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Det har gått troll i frågan om fastighetsskatt, tycker Lars Calmfors, professor emeritus i nationalekonomi vid Stockholms universitet och forskare vid Institutet för Näringslivsforskning. De flesta ekonomer är eniga om att en fastighetsskatt, eller snarare en skatt på ägda bostäder, behövs för att exempelvis kunna sänka skatten på arbete. Men nu när de flesta partier uttalat sig emot ser det inte ut att bli någon sådan, konstaterar han.

– Det finns en politisk dynamik i det här. Många menar att Alliansen vann valet på att ta bort fastighetsskatten 2006, säger han.

Impopulär skatt

Annons

Fastighetsskatten har varit mycket impopulär, och det som förs fram av Stefan Löfven nu är att vanligt folk inte ska "behöva oroa sig för att behöva gå från hus och hem om det område de bor i blir populärt".

– Det är synd att debatten förs så här. Det blir populistiskt. Det här är inte den debatt vi behöver, men det är den vi får, säger Lars Calmfors.

Fastighetsskatten behövs, för att vi inte ska överinvestera i bostäder, och för att kunna sänka andra mer skadliga skatter, som på arbete, förklarar han. Som det är nu lockar skattesystemet oss att bete oss på ett sätt som är dåligt för samhällsekonomin, förklarar han.

– Då investeras det för mycket i bostäder och för lite i annat. Det är också orimligt att inte beskatta ägda bostäder samtidigt som vi har ränteavdrag.

Lägre skatt på arbete

Skatterna på arbete skulle behöva vara lägre, det är samhällsekonomiskt lönsamt om vi arbetar mer. Ju lägre bostadsbeskattningen är desto högre måste andra skatter vara om vi ska betala de offentliga utgifter vi vill ha, förklarar Lars Calmfors.

– Alla politiker förstår det här, men de vill inte säga det offentligt. Och har man en gång tagit bort skatten är det svårt att införa den igen.

Det är enligt ekonomiprofessorn fullt möjligt att ha en fastighetsskatt som inte ger orimliga konsekvenser.

– Man måste förstås ta de problem som bostadsbeskattning kan innebära för enskilda människor på allvar och lösa dem.

Han nämner flera sätt, till exempel en begränsningsregel för skatten i förhållande till inkomsten. Skatten kan också kopplas till inköpsvärdet i stället för till marknadsvärdet. Eller man kan som i Danmark skjuta upp en del av skatten tills man säljer bostaden.

– Det är den här debatten vi borde ha. Men så fort ett förslag kommer så går intresseorganisationerna i taket – de är inte intresserade av någon seriös debatt, säger Lars Calmfors.

Johanna Cederblad/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons