Elpriset når nytt rekord i dag – dyr vinter väntar

Aldrig förr har elpriset varit så högt, i alla fall inte i södra Sverige. Rekorden slås på löpande band och i dag nås en ny pristopp på 163 öre/kWh. Vintern kan bli tuff.
– Det kan bli väldigt, väldigt dyrt, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia.
Publicerad 15 september 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Priset på el, öre/kWh, 16 aug–15 sep 2021.
Priset på el, öre/kWh, 16 aug–15 sep 2021.Foto: Anders Humlebo

Det var varmare och det regnade mer förra veckan än den dessförinnan. Men det spelar ingen roll. Förra veckans elpris i södra Sverige var det dyraste någonsin hittills, och det även jämfört med kalla januari- eller februariveckor.

En viktig förklaring är mindre vatten i magasinen. För även om det regnade lite mer förra veckan har det hittills i år sammantaget varit betydligt torrare än förra året.

– Det är ett stort underskott på vatten både i Sverige och Norge, säger Björn Björnson, analytiker på elhandelsbolaget Godel.

Fler kablar lyfter priset

Dessutom blåser det dåligt, inte bara i Sverige, utan i större delen av Europa.

Det påverkar elpriserna främst i södra Sverige som har närmast till den kontinentala prisbilden. På senare år har fler kablar ökat handeln över gränserna, vilket tenderar att lyfta priserna i Sverige till en mer europeisk nivå. Om några veckor kan den prispåverkan bli ännu större när en ny kabel mellan det betydligt dyrare Storbritannien och Norge kopplas in.

– Vi har högra priser i hela Europa nu, och alla sitter lite i samma båt, säger Björn Björnson.

Statistiken från elbörsen Nordpool visar att elområde 4, södra Götaland, aldrig noterat ett lika högt pris när halva september gått, i snitt 125 per kilowattimme (kWh), och det oavsett månad på året. Det gör prisrekordet ännu mer anmärkningsvärt. Även elområde 3, Mälardalen och nedåt, nosar på rekordet.

Skenande bränslepriser

Och i dag, onsdag, är priset i elområde 4 satt till 163 öre per kWh i snitt med toppar på närmare två kronor under morgon- och kvällstid. Så högt har det aldrig varit tidigare. Även dagspriset i elområde 3 når en ny alla tiders högsta nivå. Däremot har priserna i norr en bit kvar.

– Anledningen är skenande bränslepriser, säger Johan Sigvardsson.

Priserna på gas är på rekordnivåer, även oljan liksom kolet har blivit dyrare. Och när mer fossilbränslen eldas i Europa stiger dessutom utsläppsrättspriserna. Och även om Sverige i stort sett bara har fossilfri produktion så sipprar allt detta in över de södra gränserna och lyfter elpriset även i Sverige, mest i syd.

Handeln med framtida elkontrakt signalerar att de högre priserna består i vinter. Och blir det kallare än normalt kan elräkningen dra iväg ordentligt när både användning och pris skjuter i höjden.

Olle Lindström/TT

Fakta: Mer än dubbelt så dyrt

Fakta: Mer än dubbelt så dyrt

Spotpriset på el på elbörsen Nordpool onsdag 15 september.

Elområde 1 (norra Norrland), 65 öre/kWh

Elområde 2 (södra och mellersta Norrland), 65 öre/kWh

Elområde 3 (Svealand och norra Götaland), 140 öre/kWh

Elområde 4 (södra Götaland), 163 öre/kWh

Källa: Nordpool

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.