Göran Persson: Ohyggligt oroad

Förre stats- och finansministern Göran Persson varnar för att den ekonomiska utvecklingen om möjligt blir ännu värre än vad som förutspås. Inte minst i USA.
Han befarar att det ännu råder "fromma förhoppningar" om vad som ska ske.
Publicerad 23 mars 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Tidigare stats- och finansministern, numera styrelseordföranden i Swedbank, Göran Persson. Arkivbild.
Tidigare stats- och finansministern, numera styrelseordföranden i Swedbank, Göran Persson. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

– Jag är ohyggligt oroad över den realekonomiska utvecklingen i hela världen. Jag är också förvånad över hur snabbt det har gått, och jag tror att vi har de värsta veckorna framför oss, säger Persson till journalister.

En advokatbyrå har just presenterat en rapport om penningtvättsproblemen i Swedbank, där Persson nu är styrelseordförande.

Överraskande fort

Han går genast in på coronakrisen när han får frågor om huruvida Swedbank kan betala aktieutdelning som planerat. Svaret är troligen, eftersom banken är stadd i kassan, men att läget kan förändras snabbt.

– Jag tror att vi fortfarande är i ett tillstånd av fromma förhoppningar vad gäller den ekonomiska utvecklingen. Det finns stor risk att den blir mycket värre än vi har antagit och det går mycket fortare än vi har trott.

Göran Persson (S), som var finansminister 1994-1996 och statsminister 1996-2006, påpekar att han har "varit med om en och annan kris", men att han är överraskad över djupet och hastigheten i den ekonomiska utförsbacken nu.

Utomordentligt farlig

– Det här är en sällsynt svår utveckling och sällsynt svårbedömt. Jag varnar för utvecklingen i USA, och jag varnar för den koppling som där finns över till de finansiella sektorerna. Det är en utomordentligt farlig situation.

Han utgår från att det i börsbolag över huvud taget, och bankerna i synnerhet, uppkommer en diskussion om möjligheterna till utdelning på aktierna.

Swedbank har liksom andra företag skjutit på sin stämma. Senast den 30 juni ska den hållas, men vem vet hur situationen är då, frågar sig Persson.

Ola Westerberg/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.