Hårda EU-krav för Refinitivköp

Publicerad 13 januari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Londonbörsens ägare LSE har fått villkorade klartecken från EU för köpet av finanstjänstbolaget Refinitiv. Arkivbild.
Londonbörsens ägare LSE har fått villkorade klartecken från EU för köpet av finanstjänstbolaget Refinitiv. Arkivbild.Foto: Matt Dunham/AP/TT

Londonbörsens ägare LSE får grönt ljus för köpet av finanstjänstbolaget Refinitiv för cirka 27 miljarder dollar (motsvarande 225 miljarder kronor). Men affären villkoras med hårda krav, bland annat att LSE säljer Milanobörsen.

LSE har redan gått med på att göra sig av med sin 99,9-procentiga andel i Milanobörsen, som sålts till konkurrenten Euronext. Men dessutom måste LSE under minst tio år fortsätta att erbjuda clearingtjänster på derivatmarknaden LCH Swapclear och vara öppen med data från bland annat FTSE-index.

Refintiv är en stor aktör på marknaden för distribution av data från finansmarknaden infrastruktur för marknadsaktörer som handlar på börser runt om i världen. Bolaget har 40 000 klienter i omkring 190 länder.

Förvärvet kommer resultera i att de tidigare Refintiv-ägarna Blackstone och Thomson Reuters får en 37-procentig andel av aktierna i LSE.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.