Kris för äggbranschen – konkurser hotar

Publicerad 6 april 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Svenskarna äter mer och mer ägg, men det räddar inte branschen. Arkivbild.
Svenskarna äter mer och mer ägg, men det räddar inte branschen. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Samtidigt som ägghögtiden påsk är nära genomgår den svenska äggbranschen en mycket tuff tid. Äggpriserna har sjunkit medan kostnaderna legat kvar på samma nivåer, vilket gör att marginalerna minskar.

– Det finns ett överskott på ägg. Antalet hönsplatser har ökat utan att det finns en marknad för det, säger Agne Thuresson, som driver ett hönseri, till Lantbrukets Affärstidning ATL.

Enligt branschorganisationen Svenska ägg är läget "jätteallvarligt", och konkurser hotar. Svenskarnas äggkonsumtion ökar förvisso, särskilt de senaste veckorna, tack vare till bunkring i samband med coronakrisen. Men det kompenserar alltså inte för prisfallet.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.