Ny design på vodkaflaskor oroar Skånes bönder

Publicerad 8 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
The Absolut Companys anläggning i Nöbbelöv utanför Kristianstad. På destilleriet i Nöbbelöv tillverkas finspriten till Absolut Vodka. Arkivbild.
The Absolut Companys anläggning i Nöbbelöv utanför Kristianstad. På destilleriet i Nöbbelöv tillverkas finspriten till Absolut Vodka. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

En ändrad design på Absolut Vodkas flaskor oroar skånska lantbrukare. Den tidigare formuleringen om att drycken tillverkas av vete från just södra Sverige stryks – och ersätts med orden "tillverkad av svenskt vatten och vintervete".

Nu vädrar skånska bönder sin oro till Dagens industri och pekar på att ändringen är ett sätt för spritproducenten att köpa in vete från andra marknader, rapporterar tidningen.

Men det tillbakavisas av sprittillverkaren.

– Det är en obefogad oro, helt enkelt därför att det är ekonomiskt klokt för oss att köpa råvaran lokalt, säger Thomas Olsson, senior rådgivare på Absolut Company, till tidningen och tillägger att svenskheten är en del av produktens själ.

Anna Karolina Eriksson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.