Nytt norskt krispaket

Den norska ekonomin tvärnitar till följd av coronapandemin och det priskrig som härjar på den globala oljemarknaden.
Ett andra norskt krispaket är på väg samtidigt som den norska centralbanken överväger stödköp av den norska kronan, som rasar på den turbulenta valutamarknaden.
Publicerad 19 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Norges ekonomi drabbas extra hårt i coronapandemin då en så stor del av landets ekonomi är direkt eller indirekt beroende av oljeintäkter. Arkivbild.
Norges ekonomi drabbas extra hårt i coronapandemin då en så stor del av landets ekonomi är direkt eller indirekt beroende av oljeintäkter. Arkivbild.Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT

Partierna i norska stortinget har kommit överens om ett andra krispaket i syfte att mildra de ekonomiska effekterna av coronapandemin. Bland annat sänks arbetsgivaravgiften med fyra procentenheter under två månader, vilket beräknas kosta 10 miljarder norska kronor.

Dessutom skjuts pengar till för att kompensera kommuner, socialförsäkringssystem och sjukhus för ökade utgifter till följd av virusutbrottet. Man lovar även att återkomma med en plan för stöd till studenter med intäktsbortfall.

Överväger stödköp

I måndags godkände stortinget ett första krispaket, som bland annat innebär utökat stöd till arbetslösa.

Den norska kronan har samtidigt kollapsat i valutaturbulensen som uppstått i kölvattnet på coronapandemin och det oljepriskrig som brutit ut och tryckt ned råoljepriset till de lägsta nivåerna sedan 2003.

Norges centralbank överväger därför nu att göra stödköp av den norska kronan på valutamarknaden.

Situationen på marknaden är extraordinär för norska kronor och växelkursrörelserna har varit bland de största genom tiderna, skriver centralbanken i ett uttalande.

För att hitta ett större kursras får man gå tillbaka till bankkrisen 1992, då Norge tvingades överge en fast växelkurs i en våg av internationell spekulation.

Oslobörsen har rasat

Den norska kronan har tappat en tredjedel av sitt värde mot euron på en månad, till en kurs på 13:17 kronor per euro. Mot den svenska kronan, som också pressas i krisläget, har den norska kronan fallit till 87 svenska öre.

Den oljetunga Oslobörsen har i krisens spår rasat och tappat omkring en tredjedel av sitt värde på en månad och pendlar trots ett lyft på 3 procent i torsdagens återhämtning kring den lägsta nivån sedan 2016.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.