Premiär för norsk-brittisk elkabel

Publicerad 1 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Tanken är att Norge, men även indirekt Sverige, ska förse britterna med el. Arkivbild.
Tanken är att Norge, men även indirekt Sverige, ska förse britterna med el. Arkivbild.Foto: Statnett/NTB/TT

På fredagen invigdes den, om än på halvfart – jättekabeln med el mellan Norge och Storbritannien, enligt brittiska National Grid. Tanken är i första hand att Norge, men även indirekt Sverige, ska förse britterna med el till 1,4 miljoner brittiska hem.

Elen kan också gå åt andra hållet vid blåsigt väder över de brittiska öarna, då vindkraft kan spara på vattnet i de norska vattenmagasinen.

Inledningsvis kommer den 72 mil långa kabeln, världens längsta undervattenskabel, kunna transportera 700 megawatt (MW) elektricitet innan den når full effekt på 1 400 MW.

Britterna har för närvarande ett kraftigt behov av eltillskott. Den allmänna bristen på gas till kraftverken har medfört skyhöga gaspriser, vilket har lyft elkostnaderna till ovanligt höga nivåer.

Den norsk-brittiska kabeln bedöms samtidigt lyfta elpriset i Norden, oklart hur mycket, då de norska och svenska kraftbolagen kan exportera en del av sin billiga vattenkraftsel till britterna. Det skulle innebära samma priseffekt på i första hand svenska och norska elräkningar som redan synts i takt med fler elkablar mellan norra Europa och kontinenten.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.