Renaults kreditbetyg sänkt till skräpnivå

Publicerad 9 april 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Skräpbetyg för Renault från S&P. Arkivbild
Skräpbetyg för Renault från S&P. ArkivbildFoto: Jacques Brinon AP/TT

Ratinginstitutet S&P har med hänvisning till coronakrisens effekter sänkt kreditbetyget för den franska fordonsjätten Renault till BB-plus från BBB-minus. Därmed ligger betyget nu på så kallad skräpnivå, vilket innebär att S&P anser det förenat med stor risk att låna ut pengar till Renault.

Det finns enligt S&P en likviditetsbuffert i Renault, som enligt ratinginstitutets analytiker även borde kunna räkna med garantier från franska staten. Samtidigt ser analytikerna en stor risk för kraftigt försämrade resultat, en försvagad finansiell position och ett försämrat kassaflöde under 2020 – en utveckling som följer på ett svårt år för Renault även 2019.

S&P sänker inte betyget för konkurrenten PSA, med Peugeot bland bilmärkena, men flaggar för att det kan bli aktuellt också genom att sänka de så kallade utsikterna för betyget till negativa.

Nyregistreringen av bilar har i Frankrike rasat med 72 procent i mars, enligt branschstatistik.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.