Riksbanken vill skrota Stibor-räntan

Riksbanken vill att bankerna byter referensränta på kontrakt för sammanlagt tiotusentals miljarder kronor till den nya Swestr-räntan.
Den befintliga referensräntan Stibor duger inte längre, anser de.
Publicerad 2 september 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Riksbanken lanserar ny referensränta som ska ersätta Stibor. Arkivbild
Riksbanken lanserar ny referensränta som ska ersätta Stibor. ArkivbildFoto: Fredrik Sandberg / TT

För mycket på bedömningar och för lite hårda transaktionsdata ligger bakom Stibor, resonerar Riksbanken.

– Vägen framåt är att använda transaktionsbaserade räntor. Vi bedömer att Stibor – trots att man under många år bedrivit ett ganska omfattande reformarbete och försöker styra upp regelverket – kommer att bygga alltför mycket på bedömningar och att processen bakom hur man tar fram Stiborräntan inte är tillräckligt transparent, säger vice riksbankschef Martin Flodén.

– Det finns en risk för att Stibor framöver inte kommer att vara representativ för marknadsutvecklingen och att det dessutom finns en risk att räntan kan manipuleras. Det här inger inte förtroende, tillägger han.

Förvärrades av Liborskandalen

En faktor bakom urholkningen av förtroendet för Stibor är den väsentlig minskade aktiviteten på marknaden för lån mellan banker på senare år.

– Det här förvärrades av Liborskandalen som uppdagades 2012, säger vice riksbankschef Martin Flodén.

I Liborskandalen avslöjades att flera stora internationella banker under åren 2007-2008 manipulerat referensräntan Libor genom att ljuga om sina faktiska finansieringskostnader.

Swestr, som Riksbankens nya referensränta heter, räknas fram av centralbanken själv baserat på transaktionsdata och inte -- som när det gäller Stibor – i en process där storbankerna ofta får göra en bedömning av sin utlåningsränta på olika löptider.

Det är i Sverige ganska ovanligt att hushåll tar bolån där Stibor används. Men indirekt påverkas även många hushåll av Stibor. Referensräntor är till exempel vanliga för att spika kostnaden för banklån till bostadsrättsföreningar. De är även vanliga i lån till företag och i prissättningen av kontrakt på obligations- och derivatmarknaden.

Mer stabil i marknadsstress

Den första officiella Swestr-räntan, publicerad på torsdagen, hamnade på minus 0,104 procent. Det var nästan fem så kallade räntepunkter under den jämförbara Stibor-räntan på minus 0,058 procent.

Enligt Flodén visar utvärderingen från testperioden med Swestr att den är mer stabil än Stibor när det blir marknadsstress utomlands. Det visade sig bland annat under våren 2020, när Stibor lyfte kraftigt i kölvattnet på problem på den internationella marknaden för dollarfinansiering.

– Under testperioden har vi sett väldigt små skillnader. Men när vi tittar på data från mars-april 2020 – när det var mer stress på de finansiella marknaderna – såg det lite annorlunda ut, säger han.

Arbetet med att ta fram transaktionsbaserade referensräntor pågår parallellt på många håll, däribland i eurozonen, USA, Norge, Danmark, Storbritannien, Japan och Schweiz.

– I vissa länder har man till och med beslutat att de traditionella interbankräntorna ska upphöra att användas. Exempel på det är flera av Liborräntorna, som kanske har varit de viktigaste referensräntorna internationellt, säger Flodén.

Även Norge och Schweiz har fattat motsvarande beslut.

I Sverige är det Finansinspektionen (FI) som är tillsynsmyndighet när det gäller Stibor och som fattar beslut om Stibor-räntornas framtid.

Joakim Goksör/TT

Fakta: Den nya referensräntan i korthet

Fakta: Den nya referensräntan i korthet

En referensränta, som Stibor eller Swestr, tas fram som ett riktmärke för prissättningen på finansiella kontrakt, bland annat låneavtal. Tanken är att räntan ska följa utvecklingen på räntemarknaden och avspegla långivares finansieringskostnad på olika löptider.

Riksbankens nya referensränta – Swestr – har nu testats och utvärderats under en åttamånadersperiod. Från och med torsdagen publiceras den alla bankdagar klockan elva.

Swestr är en förkortning av uttrycket "Swedish krona Short Term Rate". Det handlar konktret om ett volymviktat genomsnitt av de räntor som nio storbanker betalar för lån från andra banker, företag och Riksgälden.

Det är bara räntorna på inlåning över natten och utan säkerhet som ska användas när Swestr räknas fram. Extremvärden rensas sedan bort inför den dagliga publiceringen, planerad till klockan 11 varje bankdag.

På lite sikt tror Riksbanken att Swestr även ska kunna användas för prissättning i kontrakt med längre löptider, bland annat med hjälp av bakåtblickande genomsnittsräntor rapporterad inlåning i banksystemet för olika tidsperioder.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.