Annons

Stridsyxan om Boeing och Airbus grävs ned

Publicerad 15 juni 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
På kollisionskurs – men nu kan konflikten vara på väg att lösas. Ett av SAS Airbus 350-900 flygplan nos mot nos med en Boeing 787 Dreamliner. Arkivbild.
På kollisionskurs – men nu kan konflikten vara på väg att lösas. Ett av SAS Airbus 350-900 flygplan nos mot nos med en Boeing 787 Dreamliner. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

EU och USA har i samband med USA:s president Joe Bidens besök i Bryssel bestämt sig för att gräva ned stridsyxan om statsstöd till flygbolagen Boeing och Airbus. Båda parter har hävdat att flygbolagen gynnas av statsstöd i USA respektive och EU.

Handelskonflikten har pågått i 17 år och inleddes när USA visade sitt missnöje med EU:s stöd till den franska flygplanstillverkaren Airbus. EU protesterade i sin tur mot att USA gav statliga stöd till konkurrenten, amerikanska Boeing. Strafftullar har införts.

Men nu ska en långsiktig lösning tas fram, och enligt uppgifter till AFP har ett avtal ingåtts som ger möjlighet till detta.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons