Svenska återhämtningen bromsar in

Den svenska ekonomin återhämtade sig för tredje månaden i rad i augusti. Men det bromsar in rejält jämfört med juni och juli.
Publicerad 8 oktober 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Lägre aktivitetsnivå än väntat i svensk ekonomi i augusti. Arkivbild
Lägre aktivitetsnivå än väntat i svensk ekonomi i augusti. ArkivbildFoto: ALI LORESTANI / TT

Aktiviteten i svensk ekonomi ökade med 0,7 procent i augusti jämfört med månaden före, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

Det är en betydligt mindre ökning än väntat. Bland ekonomer låg förväntningarna högre. SEB-ekonomerna hade räknat med en aktivitetsökning på 2,1 procent.

Och jämfört med augusti i fjol låg aktiviteten 4 procent lägre i augusti i år.

Enligt SCB förklaras nedgången i årstakt i huvudsak av minskad hushållskonsumtion och lägre konsumtion i tjänstesektorn.

"Stora delar av industrin har i princip återhämtat sig, medan flera tjänstebranscher är fortsatt hårt drabbade", skriver SCB-ekonomen Melker Loberg i en kommentar.

Aktivitetsindikatorn antydde en tillväxt på 3,9 procent i juni och 3,4 procent i juli. När coronakrisen slog till som värst i april, föll indikatorn med 7,1 procent.

Trots den oväntat kraftiga inbromsningen vad gäller tillväxt i augusti ser tredje kvartalet ut att få en tillväxt på 5 procent mot kvartalet före, vilket kan jämföras med Riksbankens prognos på 3,8 procent, enligt storbanken SEB:s ekonomer.

En första preliminär beräkning av tredje kvartalets BNP kommer att publiceras av SCB den 5 november.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.