Telia lyfter efter utdelningsförslag

Telia lyfter på Stockholmsbörsen efter morgonens besked. Aktien rusar nästan fyra procent och är en av dagens stora vinnare.
Publicerad 20 januari 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Telia föreslår en utdelning om två kronor per aktie. Arkivbild.
Telia föreslår en utdelning om två kronor per aktie. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Telias rapport kommer på fredag nästa vecka men i ett pressmeddelande lämnar bolaget en rad förhandsbesked.

Framförallt meddelar man att det operativa fria kassaflödet blev 12,1 miljarder kronor för 2020 vilket betyder att det ligger över tidigare kommunicerad prognos på 9,5–10,5 miljarder kronor. Enligt Telia är förklaringen främst tack vare att rörelsekapitalet blev bättre än förväntat.

Uthållig utdelningsnivå

Aktieägarna föreslås nu få en utdelning på två kronor per aktie då Telias utdelningspolicy är kopplat till operativt fritt kassaflöde.

"Styrelsen betraktar två kronor per aktie som en uthållig utdelningsnivå för de kommande åren", skriver man i pressmeddelandet.

– Jag kan tycka att man har satt en ganska konservativ bas men bolaget har en hel del 5G-investeringar framför sig. Nu har man satt en golvnivå och sedan får utvecklingen framåt visa vad man kan åstadkomma när det gäller utdelningstillväxt, säger Stefan Billing, analytiker hos Kepler Chevreux och som bevakar Telia.

Telia var nu ett av de bolag som hade aktieutdelning föregående år. Då fick aktieägarna 2:45 kronor. Dagens besked ger dock en rejäl uppgång på börsen och den senaste veckan har aktien stigit sju procent.

Samtidigt lämnas beskedet att rörelseresultatet för fjärde kvartalet 2020 kommer att påverkas av en nedskrivning på 7,8 miljarder kronor kopplad till bolagets finländska verksamhet.

Coronapandemin påverkar

"Covid-19 tillsammans med en något svagare underliggande utveckling i verksamheten samt ökade investeringar i näten jämfört med den ursprungliga affärsplanen, har resulterat i behovet av att göra denna nedskrivning", skriver bolaget i pressmeddelandet.

– Förutom pandemieffekter handlar det nog en del om vad som hände innan den nuvarande ledningen var på plats när Telia köpte några ICT-bolag (information- och kommunikationsbolag) i Finland och inte var nöjt med hur de bolagen integrerats. Det är naturligtvis på marginalen negativt och man kan se det som den nya ledningen "städar garderoben", säger Stefan Billing.

Nedskrivningen uppges nu påverka rörelseresultatet negativt för helåret 2020, uppger Telia, som också skriver att det justerade ebitda-resultatet för fjärde kvartalet i stort sett var i linje med tidigare prognos, det vill säga 30,5 miljarder kronor för helåret.

Tobias Österberg/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.