Tesla betalar skadestånd i rasism-fall

Publicerad 5 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Elbilstillverkaren döms att betala skadestånd till den tidigare anställde, som vittnat om rasism på företaget. Arkivbild.
Elbilstillverkaren döms att betala skadestånd till den tidigare anställde, som vittnat om rasism på företaget. Arkivbild.Foto: Jon Super/AP/TT

Elbilstillverkaren Tesla tvingas betala flera miljoner i skadestånd till en tidigare anställd för att ha negligerat vittnesmål om rasism på företaget.

Skadeståndet ska uppgå till 137 miljoner dollar, närmare 1,2 miljarder kronor, beslutade en domstol i Kalifornien på måndagen.

Den anställde arbetade som hissoperatör på fabriken i Fremont mellan 2015 och 2016. Där utsattes han för rasistiska påhopp och en hatfylld arbetsmiljö, enligt domstolsdokument.

"Teslas progressiva bild var en pappersfasad som täckte över den föråldrade, förringande behandlingen av anställda afroamerikaner", står det i dokumenten.

Tesla agerade inte trots att personen vände sig med klagomål till sina chefer.

Mannens advokat uppger i ett uttalande för Bloomberg att de är nöjda med domen och hoppas att företaget vidtar åtgärder.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.