Medier: Ministern dök i efter regissör – omkom

Civilförsvarsminister Jevgenij Zinitjev har omkommit i samband med en stor arktisk övning, rapporterar ryska nyhetsbyråer. Enligt statliga medier dog Zinitjev när han försökte rädda en drunknande regissör.
Publicerad 8 september 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Jevgenij Zinitjev. Arkivbild.
Jevgenij Zinitjev. Arkivbild.Foto: Michail Klimentjev/Sputnik/pool/AP/TT

Zinitjev var på plats i ryska Arktis för storskaliga övningar kring nödsituationer, övningar som inleddes i tisdags.

Enligt Margarita Simonjan, chefredaktör på det statliga mediebolaget RT, dök ministern i för att rädda en man som hade hamnat i vattnet.

"Det fanns många vittnen, men ingen hann reagera när Zinitjev hoppade i efter den nedfallne mannen, och då slog i en utskjutande klippa", skriver hon på Twitter.

Civilförsvarsdepartementet sade senare enligt ryska medier att mannen som Zinitjev försökte rädda var Aleksandr Melnik, regissör som var där för att sondera inför en dokumentärfilm. Men även Melnik miste livet i händelsen.

Zinitjev ska, liksom president Vladimir Putin, ha inlett sin karriär inom underrättelsetjänsten KGB på 1980-talet. Enligt ryska medier har han de senaste decennierna jobbat mycket nära Putin, och utsågs till minister 2018.

Nyhetsbyrån Interfax rapporterar att Putin informerats om dödsfallet.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.