Annons

Rhodos är redo – men var är turisterna?

Med påkostad reklam, vaccinregn över öarna och slopade karantänkrav vill Grekland få turister att packa resväskorna och glömma pandemin. Men än är det glest i solstolarna på Rhodos.
– Det är som om vi har drabbats av en förbannelse, säger vice borgmästaren Konstantinos Taraslias.
Publicerad 3 juni 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Grekland rustar med massvaccinering och marknadsföringskampanjer – men hittills är bokningsläget på Rhodos i juni en besvikelse, konstaterar Konstantinos Taraslias, vice borgmästare i Rhodos stad med ansvar för turism.
Grekland rustar med massvaccinering och marknadsföringskampanjer – men hittills är bokningsläget på Rhodos i juni en besvikelse, konstaterar Konstantinos Taraslias, vice borgmästare i Rhodos stad med ansvar för turism.Foto: Henrik Montgomery/TT

"Efcharistó." Maria Sergoulopoulou tackar sköterskan, tar sig om axeln och konstaterar att nålsticket inte var så farligt som hon föreställt sig. Men den 26-åriga studenten är nöjd över att hon bara behöver få en enda dos av Janssens covidvaccin.

– Jag vill bara tillbaka till ett normalt liv. Vi har förlorat så mycket i pandemin, säger hon och får medhåll av sitt sällskap som kallar sig Dimitris och som också har fått en spruta.

Annons

– Vi har väntat på denna stund. Och det är viktigt för turismen att vi alla gör det här, säger han.

Sportarena

Det är just den för Grekland så livsviktiga turismen som är huvudanledningen till att basketlaget Kolossos hemmaarena har förvandlats till ett massvaccineringscenter. Borta är jublande fans och dansande maskotar – i stället möts grekerna av en febertermometer mot pannan innan de slussas vidare in på planen. Där står sjuksköterskor och väntar utanför blåvita bås, redo att vaccinera på löpande band.

Förhoppningen är att alla som vill ska ha fått en spruta på Rhodos i slutet av juni.

– Bara i det här centret kan vi vaccinera 2 500 personer om dagen. Vi prioriterar de som jobbar med turism, säger Romanis Gregoris som är chef över vaccinationssatsningen.

Rhodos är en del av den kampanj som regeringen i Aten kallar "Operation blue freedom". I den går övärlden först i vaccinationskön, som ett sätt att skaffa konkurrensfördelar i kampen om att vinna tillbaka några av besökarna som gått förlorade i pandemin.

I påkostade reklamfilmer står sol och vacker natur i fokus – men turismminister Harry Theoharis har medgett att årets stora utmaning inte är att sälja in pittoreska tavernor och glittrande hav. I stället gäller det att få omvärlden att betrakta Grekland som den smittsäkraste destinationen i Europa.

Skyller på turister

Problemet är bara att pandemin långt ifrån är över. Virusläget är betydligt sämre än inför förra sommarens återöppning och en del greker anser att det var turisternas återkomst som var startskottet för en höst och vinter med tuffa restriktioner.

När Rhodos tog emot förra säsongens första svenska charterplan hade man bara haft en handfull fall av covid-19. Nu har siffran stigit till över 500 på ön som har 120 000 invånare. Numera rapporteras fler fall varje dag än vad Rhodos upplevde under flera månader av pandemi förra året – även om det fortfarande handlar om ett ganska litet antal.

– Det är klart att det finns folk som är kritiska till att vi släppte in turister och menar att de tog med sig viruset hit, säger Konstantinos Taraslias, vice borgmästare med ansvar för turism, när han tar emot TT:s utsända i kommunhuset i Rhodos stad.

– Turister som inte följde restriktionerna var absolut en del av problemet. Men nu är den stora skillnaden att vi har vaccin.

Egen väg

Annons

I år var Grekland bland de första i EU att återöppna för turister – trots vädjanden från Bryssel om att invänta en gemensam lösning. Men grekerna har gått sin egen väg och slopade redan i april karantänkravet för resenärer med vaccinintyg eller negativt PCR-test från de flesta europeiska länder, USA och Israel.

Grekland utmärker sig också genom att välkomna resenärer som fått ryska och kinesiska vaccin, trots att de inte är godkända av europeiska läkemedelsmyndigheten.

Inte alla uppskattar strategin. Att mycket står på spel märks på de giftiga kommentarer som har avfyrats från andra sidan Medelhavet. Spanien har också öppnat, men inte lika snabbt och med udden vänd mot Grekland har ledaren för Mallorca dömt ut "vissa länders" strategi som oansvarig.

– Konkurrensen är tuff, säger Taraslias.

– Det finns ju alltid en risk med att öppna. Men vi har gjort allt för att det ska vara säkert. Och vi är en stor ö med gott om utrymme att sprida ut sig.

Dessutom ska munskydd vara på i butiker, på museer, gym och andra offentliga platser. Helst ska det bäras hela tiden, även utomhus – men undantag görs exempelvis på stränder och restauranger. I nuläget får inte barer spela musik för att minska risken för trängsel.

"Förbannelse"

Än så länge har säsongen inte tagit fart. Bokningsläget för juni är skralt, bara 50 av Rhodos 600 hotell har öppnat och de flesta charterplan är halvtomma.

Osäkerheten är stor på ön där det mesta kretsar kring turismen.

– Det är en stor stress, säger Taraslias.

– Först hade vi den ekonomiska krisen. Och nu det här. Det är som en förbannelse.

Annons

Sofia Eriksson/TT

Studenten Maria Sergoulopoulou vaccinerar sig mot covid-19 i en sporthall på Rhodos.
Studenten Maria Sergoulopoulou vaccinerar sig mot covid-19 i en sporthall på Rhodos.Foto: Henrik Montgomery/TT
Rhodos tillfälliga massvaccineringscenter har byggts upp i det lokala basketlaget Kolossos hemma-arena.
Rhodos tillfälliga massvaccineringscenter har byggts upp i det lokala basketlaget Kolossos hemma-arena.Foto: Henrik Montgomery/TT
"Pandemin är lärt oss att inte ta någonting för givet" säger Konstantinos Taraslias, vice borgmästare med ansvar för turism.
"Pandemin är lärt oss att inte ta någonting för givet" säger Konstantinos Taraslias, vice borgmästare med ansvar för turism.Foto: Henrik Montgomery/TT
Det finns gott om plats på stränderna i Rhodos stad – eftersom många av flygplanen fortfarande är halvtomma.
Det finns gott om plats på stränderna i Rhodos stad – eftersom många av flygplanen fortfarande är halvtomma.Foto: Henrik Montgomery/TT
Fakta: Beroende av turism

Grekiska regeringar har använt turismen som ett sätt att återuppliva landet efter kriser. På 1950-talet byggdes femstjärniga statliga hotell i ett försök att locka välbeställda besökare efter andra världskriget. Efter militärkuppen 1967 vändes fokus mot massturism, vilket fortsatte också efter diktaturens fall 1974.

Turismen har också hjälpt Grekland att återhämta sig från finanskrisen 2008. Många hävdar dock att landet inte har hanterat sektorn på ett korrekt sätt vad gäller regionala regler och politik. Kritik har också vädrats om att det stora beroendet av turism har lett till att mängder av arbetskraft förblir lågutbildad med dåliga arbetsvillkor.

Coronapandemin har slagit hårt mot den grekiska ekonomin, eftersom turismen brukar stå för över 20 procent av BNP och många jobb. Huvuddelen av inkomsterna kommer från internationella besökare.

2020 tog Grekland emot 7,4 miljoner turister – ett jättetapp från året före då omkring 34 miljoner turister besökte landet. I intäkter handlar det om 4,28 miljarder euro förra året jämfört med 18 miljarder euro 2019.

Fakta: Det här gäller för Greklandsresan

Grekland har varit ett av de första stora europeiska resmålen att öppna för turister inför sommaren. Officiellt invigdes säsongen den 14 maj, men karantänkravet för resenärer från de flesta europeiska länder, Israel och USA lyftes redan i mitten av april.

För inresa i Grekland för personer över fem år krävs ett godkänt vaccinationsintyg, ett negativt PCR-test eller ett bevis på antikroppar. I nuläget gäller dock inte vaccinationsintyg som har utfärdats i Sverige då de inte uppfyller internationella krav – så då krävs ändå ett PCR-test.

Före avresan måste resenären också ha fyllt i dokumentet Passenger Locator Form (PLF) med kontaktuppgifter.

Dessutom kan stickprovstestning förekomma vid ankomsten och särskilda karantänhotell står redo att ta emot resenärer som testar positivt. Där måste resenären stanna i minst tio dagar, under vilka den grekiska staten står för kostnaderna.

Sverige avråder inte längre från icke-nödvändiga resor till Grekland. På hemresan behöver svenska medborgare inte visa upp ett negativt covidtest för att få resa in i Sverige.

Källa: Utrikesdepartementet, Sveriges ambassad i Grekland

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons