Annons

Aborträtt i farozonen med Meloni vid makten?

Vilken framtid går Italiens kvinnor till mötes?
Efter postfascistiska Italiens bröders valseger stiger oron för att svaret på den frågan är dystert.
I regionen Marche, där Giorgia Melonis parti styrt sedan 2020, uppges det ha blivit allt svårare att få göra abort.
Italien • Publicerad 3 oktober 2022
Georgia Meloni gick segrande ur parlamentsvalet den 25 september. Hennes parti Italiens bröder fick 26 procent av rösterna.
Georgia Meloni gick segrande ur parlamentsvalet den 25 september. Hennes parti Italiens bröder fick 26 procent av rösterna.Foto: Gregorio Borgia/AP/TT
Tiziana Antonucci, chef för AIED i Ascoli Piceno, på stadens Piazza del Popolo.
Tiziana Antonucci, chef för AIED i Ascoli Piceno, på stadens Piazza del Popolo.Foto: Privat/TT
Sju av tio italienska vårdutövare vägrar utföra aborter. På bilden syns en mottagning för kvinnor i Rom.
Sju av tio italienska vårdutövare vägrar utföra aborter. På bilden syns en mottagning för kvinnor i Rom.Foto: Alessandra Tarantino/AP/TT

– Vi har ett sjukhus i Fermo där det aldrig någonsin har genomförts en abort.

Tiziana Antonucci befinner sig på stranden. Över telefonlinan hörs barnskrik och Adriatiska havsvindar som slår mot ett parasoll. Hon har semester, men som chef för en ideell klinik som jobbar med sexuella och reproduktiva rättigheter är de faktiska pauserna få.

Annons

– I Italien är vi otroligt långt bak i tiden, och nu ger vi makten till högern. Vilken kompetens har Giorgia Meloni i de här frågorna?

Hennes oro tycks vara berättigad. Sjukhuset i Fermo, en liten stad belägen på en kulle några kilometer från Marches kust, är kanske en anomali – men enligt Tiziana Antonucci har åtkomsten till säkra aborter stramats åt i hela regionen. Allt fler desperata kvinnor vänder sig till hennes klinik i Ascoli Piceno, som är en del av organisationen AIED (Italienska föreningen för demografisk utbildning).

– I Marche har det blivit näst intill omöjligt att få genomföra medicinska aborter, säger Antonucci.

Går emot nationella riktlinjer

Den italienska abortlagen, 194/78, ger alla kvinnor rätt till fri abort under graviditetens första 90 dagar. Men aborträtten existerar inte i praktiken, enligt AIED. Och just i Marche har styrande Italiens bröder satt ännu fler käppar i hjulen.

Piller för medicinska aborter (så kallade RU486) ska finnas tillgängliga på vårdcentraler – inte bara på sjukhus, har hälsodepartementet i Rom nyligen slagit fast. En av Italiens bröders första politiska åtgärder i Marche var dock att välja att inte ta de nationella riktlinjerna kring förskrivningen i bruk.

Ett tillägg i lagstiftningen som infördes 2020 ger kvinnor rätt till medicinsk abort fram till den nionde graviditetsveckan, men i Marche har styret dessutom hållit fast vid den tidigare satta gränsen vid sju veckor.

Dessutom måste italienska kvinnor enligt lag "tänka över" aborten i en vecka innan den genomförs. Absurt, menar Tiziana Antonucci.

– En kvinna kanske möjligtvis inser att hon är i gravid i vecka sex – om hon är en “vaken” kvinna med koll på sin menstruationscykel. Sedan måste hon “tänka” i en vecka... Och sedan är det för sent.

"Lagen ignoreras"

Som socialarbetare minns Tiziana Antonucci fortfarande kampen innan 1978, då abort legaliserades i Italien och det tidigare förbudet – klubbat av fascistdiktatorn Benito Mussolini – förpassades till historieböckerna. Men i det traditionellt katolska Italien har vårdutövare fortsatt rätt att vägra utföra aborter. Runt 70 procent av italienska vårdutövare är uttalat så kallade samvetsvägrare.

– Men jag kan säga att även där det inte finns samvetsvägrare fungerar inte lagen. Det finns inte tillräckligt med tider på sjukhusen, läkarna fördröjer ingreppet, kvinnorna förlorar tid och graviditeten fortsätter. Lagen ignoreras, konstaterar hon.

Annons

Enligt Mussolini utgjorde abort ett “brott mot den italienska rasen”. För dem som minns fascistdiktatorns retorik klingade det bekant när Italiens bröders gruppledare i Marche, Carlo Ciccioli, i fjol varnade för “den överhängande faran för en etnisk substitution” om alltför många foster aborteras. Ciccioli har även lagt fram ett förslag – riktat till så kallat traditionella, italienska familjer – för att “stödja familj, föräldraskap och födelsetal”, förebygga aborter och gynna antiabortrörelsen.

– Även italienarna har rätt att leva som ett folk och fortplanta sig. Vi får inte reduceras som ursprungsamerikanerna, sade gruppledaren i början av 2021 enligt Cronache Maceratesi.

"Rätten att inte göra abort"

I Piemonte har Italiens bröders Maurizio Marrone, mest känd för att 2016 ha öppnat ett konsulat i Turin för det ryska ockupationsstyret i Donetsk i östra Ukraina, infört flera inskränkningar i aborträtten. Bland annat har han lyckats få stöd för en fond som ska betala kvinnor för att inte avsluta sina graviditeter, pengar som ska delas ut av olika antiabortrörelser.

Partiledare Giorgia Meloni svarade med att kalla Marrones abortpolitik ett "modigt val".

Italiens första kvinnliga premiärminister har visserligen sagt att hon inte planerar att rucka på landets abortlagstiftning, men flera av Melonis uttalanden har väckt frågetecken.

– Vi kommer att ge kvinnorna rätten att inte göra abort, sade hon i en intervju i tv-kanalen La7 under valrörelsen.

Meloni har lovat att sänka skatterna för stora familjer för att lyfta landets låga födelsetal på 1,2 barn per kvinna. Partiet har även – både på nationell och EU-nivå – röstat emot flera förslag kring att stärka kvinnor mot diskriminering och könsbaserat våld, rapporterar Politico.

Osäkra aborter ökar

Tiziana Antonucci tycker att Italiens bröder för ett absurt resonemang: Att försvåra genomförandet av aborter – och ge kvinnor som vill abortera en symbolisk summa pengar – är inte vägen att gå för att höja födelsetalen. Föräldrapenning, billiga förskolor, skyddsnät som tillåter kvinnor att fortsätta arbeta även när de fått barn – det är politik som på riktigt gynnar födelsetalen, säger hon.

– De få som får barn i Italien flyttar utomlands. Vi har progressiva lagar i Italien, även sett till resten av Europa, men sedan har vi hittat ett sätt att få dem att inte fungera.

Enligt AIED ökar antalet osäkra, klandestina aborter i takt med att det blir allt svårare att få tillgång till säkra aborter på sjukhus.

Annons

– Det finns ingen politisk vilja att få lagen att fungera, säger Tiziana Antonucci och suckar.

– Giorgia Meloni verkar väldigt moderat just nu – “jag vill bli premiärminister så jag låtsas tycka så här och så här” – men allt är väldigt oroväckande. Jag är rädd för vad som händer med henne som premiärminister.

Fakta: Italiens abortlagstiftning

Den italienska abortlagen, 194/78, ger alla kvinnor rätt till fri abort under graviditetens första 90 dagar.

Därefter tillåts abort vid specifika fall, så som vid fosterskador, om kvinnans hälsa är i fara eller om graviditeten är följden av en våldtäkt.

Enligt lagen måste en kvinna som önskar en abort först genomgå fyra steg. Bland annat behöver hon få ett intyg utfärdat samt "tänka över" beslutet i en vecka.

Om fostret uppvisar tecken på liv efter en abort måste läkaren tillsätta livsuppehållande åtgärder.

Cirka 70 procent av de italienska vårdutövarna är samvetsvägrare. I vissa regioner uppgår den siffran till över 90 procent.

Lagen fastställer att alla måste sjukvårdsdistrikt erbjuda aborter, men enligt hälsodepartementet i Rom är det enbart runt 60 procent som gör det.

Källa: Italiens hälsodepartement

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons