Delstater i USA stärker aborträtten
Väljaren James Miller i Flint, Michigan, säger att han röstade ja till lagändringen med hans döttrar, barnbarn och barnbarnsbarn i åtanke.
– Jag tycker att vi måste göra det rätta för kvinnorna. Det är hennes kropp; det är hennes ensak, säger han till nyhetsbyrån AP.
På valsedlarna i de tre delstaterna fanns frågor med olika formuleringar som alla kokade ner till att medborgarnas reproduktiva rättigheter ska skrivas in delstatslagarna. I reproduktiva rättigheter räknas vanligen även rätten till preventivmedel in, rapporterar CNN.
I djupt konservativa Kentucky har väljarna i stället tagit ställning till ett motsatt förslag: huruvida det uttryckligen ska skrivas in i delstatens författning att invånarna inte har rätt till abort. På onsdagseftermiddagen svensk tid, kom beskedet, från bland andra CNN, att förslaget röstats ned. Delstaten har dock redan infört så gott som ett totalt förbud mot abort.
Straff för vårdpersonal
I Montana röstade invånarna ja eller nej till att införa straffrättsliga påföljder för vårdutövare som inte gör allt som är "medicinskt lämpligt och skäligt" för att rädda livet på nyfödda barn, inklusive när ett barn föga troligt föds efter en misslyckad abort. Resultatet är ännu inte fastställt, enligt NBC News.
Abortfrågan är på agendan i många delstater efter att Högsta domstolen i juni körde över domslutet Roe mot Wade, som sedan 1973 skyddat amerikanska kvinnors rätt till abort. Beslutet i somras gör att det numera är upp till delstaterna att bestämma om abortförbud.
I fem delstater röstade väljarna även om att legalisera marijuana. De första resultaten kom i Maryland, där invånarna sade ja till en legalisering av privat bruk för de som är 21 och äldre. Därmed blev det den 20:e delstaten i USA att ta det steget.
Nej i konservativa stater
"Genom att rösta för en legalisering har Marylands befolkning förkastat det förflutnas misslyckade visioner och valt att reformera sina lagar för att skydda de medborgerliga rättigheterna och främja rasrättvisa", säger Erik Altieri, vd för NORML, en av de organisationer i USA som länge förespråkat en legalisering, i ett uttalande.
I Missouri sade väljarna ja till att slopa förbudet mot marijuana och att tillåta privat bruk för de som är 21 och äldre.
De som tidigare dömts för innehav i både Maryland och Missouri kan i och med valresultatet ansöka om att få brotten strukna ur sina brottsregister.
Svampar kan bli lagliga
I traditionellt konservativa Arkansas, North Dakota och South Dakota röstade däremot väljarna nej till att legalisera privat bruk av marijuana, enligt CNN:s beräkningar.
Medicinsk marijuana är sedan tidigare lagligt i både North Dakota och i Arkansas. Den senare delstaten blev 2016 den första i söderns så kallade bibelbälte att tillåta medicinskt bruk.
Coloradoborna har även röstat om legalisering av viss psykedelika – så kallade magiska svampar, som innehåller ämnet psilocybin som har hallucinogena egenskaper. Enligt de preliminära resultaten på onsdagseftermiddagen, svensk tid, leder ja-sidan knappt men det bedöms för tidigt att fastställa resultatet. I Colorado har marijuana varit lagligt i nästan ett årtionde.
Fakta: Roe mot Wade
Roe mot Wade är ett rättsfall från 1973 där Högsta domstolen slår fast kvinnans rätt till abort i USA med hänvisning till det 14:e tillägget i konstitutionen, som handlar om den grundlagsskyddade rätten till privatliv.
Enligt Roe mot Wade är abort tillåtet fram till dess att fostret visar livsduglighet, vilket då beskrevs som mellan vecka 24 och 28. Aborter efter vecka 21 är dock mycket ovanliga i USA.
Namnet Roe mot Wade kommer från den gravida kvinna under pseudonymen Jane Roe som vann målet 1973 mot åklagaren Henry Wade.
Domen revs upp av Högsta domstolen den 24 juni 2022.