Annons

Åkesson: S-attacken är "skamlös"

S-ledaren Magdalena Andersson varnar för att regeringens samarbete med SD riskerar svenskars säkerhet.
– Det är så fruktansvärt skamlöst och otroligt ovärdigt, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson.
Politik • Publicerad 13 september 2023
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) vid höstens första partiledardebatt i riksdagen under onsdagen.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) vid höstens första partiledardebatt i riksdagen under onsdagen.Foto: Anders Wiklund/TT

I den första partiledardebatten efter riksdagens sommaruppehåll gick Socialdemokraternas (S) ledare åter till hård attack mot regeringens samarbete med SD.

Magdalena Andersson försökte på nytt slå in en kil mellan SD och regeringen. Hon uppmanade statsminister Ulf Kristersson (M) att i stället söka samarbete med andra partier, för Sveriges bästa.

Annons

Andersson är kritisk till att Kristersson inte agerar hårdare mot Sverigedemokraterna (SD), när SD-representanter gör uttalanden, som enligt henne hetsar och sprider hat mitt i Korankrisen.

– Under det här året med diplomatisk kris och ökat terrorhot så har de använt de här plattformarna de fått till att uppmana till bokbål och hetsa mot homosexuella och muslimer, säger Andersson.

"Intolerant och hatisk"

S-ledaren varnade för att det nu sprids en bild av Sverige som intolerant och hatiskt och som inte bara drabbar Sveriges Natoprocess och svenska företag utomlands utan också svenskars säkerhet.

Andersson krävde också, ännu en gång, att Richard Jomshof (SD) måste avgå som ordförande för justitieutskottet.

– Är det carte blanche för att hetsa och hota och sprida grumliga konspirationsteorier om folkutbyte.

Inför riksdagsdebatten hade S tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet gjort ett gemensamt utspel, där de uppmanade Kristersson att bjuda in alla partier till samtal om hur man ska hantera koranbränningarna.

"Banal och billig"

Statsminister Ulf Kristersson kallade Anderssons attack från talarstolen för ett politiskt spel från S för att slippa tala om sin egen politik och partiets eget ansvar för Sveriges problem.

– Det är en välkänd taktik och jag tycker den är banal och billig, sade han.

Samarbete med SD gör att regeringen nu kan göra något åt Sveriges problem, inte minst gängvåldet, enligt Kristersson.

Han hävdade att regeringen visst kan samarbete med S - om man kan enas om till exempel visitationszoner och anonyma vittnen. Det har S hittills sagt nej till.

Såg rött

Annons

S-ledarens attack som handlade om att SD riskerar svenskars säkerhet, fick Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson att se rött.

Han svarade först med en lång stunds tystnad i talarstolen för att sedan säga att han är "mållös".

– Här står Sveriges före detta statsminister och pratar strunt, säger han.

– Det är så fruktansvärt skamlöst och otroligt ovärdigt att inte ta ansvar på något sätt för det kaos man har ställt till med här i landet.

Åkesson syftar framförallt på den invandringspolitik tidigare regeringar bedrivit.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons