Akuten i Simrishamn samordnas med Ystad

Skåne För att höja beredskapen på Lasarettet i Ystad kommer medarbetare från Närsjukhuset Simrishamn att tillfälligt stötta upp akuten i Ystad.
Publicerad 19 mars 2020 • Uppdaterad 14 december 2021
Närakuten i Simrishamn samordnas med akuten i Ystad.
Arkivbild
Närakuten i Simrishamn samordnas med akuten i Ystad. Arkivbild

Detta innebär att från och med måndag morgon stänger närakuten i Simrishamn och akuta patienter hänvisas till Ystad. Beslutet gäller till och med 30 april men datumet kan komma att ändras vid behov. Samtidigt skapar Simrishamn utrymme för att kunna ta emot fler icke-akuta patienter från Ystad.

− Det här är en gemensam kraftsamling av den offentliga och privata sjukvården för att ge bästa möjliga vård till patienter i vår del av regionen. Vi gör det för att säkra upp hela vårdkedjan och samla alla resurser på ett ställe, säger Thomas Persson, sjukhuschef i Ystad.

Många gravida har frågor om vad som gäller för förlossning och covid-19. Alla förlossningsavdelningar i Skåne kan ta emot gravida med misstänkt eller konstaterad smitta av covid-19.

- Det finns hittills inga belägg för att fostret smittas under graviditeten eller att nyfödda barn blir svårt sjuka av covid-19. Det betyder att vi i Skåne kommer att vårda mammor med misstänkt eller konstaterad covid-19-smitta tillsammans med sitt barn i enkelrum efter förlossningen, säger Pia Teleman, verksamhetschef kvinnosjukvård, Skånes universitetssjukhus, i ett pressmeddelande.

Besöksförbud råder för närstående på samtliga sjukhus. För förlossningar innebär det att partner som inte har några symtom på förkylning får vara med under förlossningen, men inte på BB.

Vid planerat och akut kejsarsnitt får partnern inte vara med under själva operationen. Men efter förlossningen får partnern träffa hela familjen en stund innan eftervård på BB. Partnern får inte följa med till BB.

Mer information till gravida finns på 1177.se

Region Skåne uppmanar oroliga att det även går att kontakta sin vårdcentral för råd, då 1177 är högt belastat.

De flesta med symptom behöver inte kontakta vården utan endast följa egenvårdsråd på 1177.se.

Fakta:

Aktuella siffror

Eva SchmidtSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.