Aldrig mera krig?
I Sverige, som inte deltog i kriget, har uppmärksamheten varit mer blygsam. Dagens bedömning är att kriget, som ledde till att över nio miljoner soldater stupade (som vanligt flest ryssar), startade delvis av en slump – eller som följd av ett ålderdomligt hederstänkande. Därmed skulle det kunna betecknas som det mest onödiga kriget – även om alla krig egentligen är onödiga.Den 28 juni 1914 mördades tronföljaren i den europeiska stormakten Österrike-Ungern Franz Ferdinand av en serbisk nationalist i Sarajevo. Detta dåd hade inte behövt leda till storkrig. Men de allianser som fanns i Europa då, där Tyskland stod bakom Österrike-Ungern och där Ryssland stödde Serbien och dessutom hade allianser med Frankrike. Det fanns en möjlighet att lösa den konflikt som uppstod efter mordet utan krig, men den österrikiske kejsaren Frans Josefs sårade heder gjorde att ett ultimatum som i princip var omöjligt för Serbien att acceptera formulerades. Bakgrunden till krigsutbrottet har redovisats på ett intressant och detaljerat sätt av diplomaten och historikern Anders Danielsson i Hederskriget (Atlantis).
Självfallet låg också storpolitiska bedömningar bakom kriget, framförallt Tysklands och Frankrikes uppmuntran av den österrikiska hårda linjen mot Serbien. Resultatet av kriget blev, förutom det stora antalet döda, att Österrike-Ungern som stormakt raderades ut från kartan och delades upp i ett stort antal nya länder, bland annat Jugoslavien.När det första världskriget avslutades på hösten 2018 talades det om evig fred. Men som bekant blev det inte så. Tvärtom var första världskriget bara ”första halvlek”. 25 år efter första världskrigets start inleddes ett nytt krig – det andra världskriget.I första världskrigets skyttegravar och på slagfälten (och i sjukstugorna) låg många som senare blev viktiga i historien. Där fanns till exempel vicekorpralen Adolf Hitler, korpralen Benito Mussolini, officeren Charles de Gaulle, kaptenen Harry S Truman och marinministern Winston Churchill. Alla fem spelade viktigare roller under andra världskriget.
Inte minst för Adolf Hitler var första världskriget avgörande för hans fortsatta gärning. Han var mycket besviken efter den tyska kapitulationen 2018 och revanschismen var stor hos Hitler och i det tyska samhället i stort. Den gjorde att han fick så stort stöd att han kunde ta makten.Konsekvenserna av andra världskriget var ännu ohyggligare än av skyttegravskriget på Västfronten och de övriga striderna under första världskriget. Men det hade alltså också sin grund i det ålderdomliga hedersbegrepp som den 87-årige österrikiske kejsaren omfattade.
Efterspelet till det första världskriget bäddade inte för den eviga freden som det fanns visioner om, även om Nationernas förbund grundades. Det visar på vikten att inte förödmjuka förloraren i ett krig utan bädda för fredliga kontakter och samarbete. Efter 1945 dröjde det nästan 35 år innan det på nytt blev öppet krig i Europa, när Jugoslavien splittrades. Också det hade sin grund i första världskriget.