Äldreboenden åter drabbade

Antalet smittade med covid-19 fortsätter att öka i Sverige, berättar statsepidemiologen Anders Tegnell. Nu syns även tecken på att äldreboenden återigen drabbas.
Publicerad 13 oktober 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten. Arkivbild
Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten. ArkivbildFoto: Claudio Bresciani/TT

Fem nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten. Därmed har totalt 5 899 smittade avlidit i landet.

Sammanlagt har 100 654 personer bekräftats smittade av covid-19.

Fler yngre smittade

Till skillnad från i våras finns störst antal nya fall i åldrarna 20 till 50 år.

– Men det finns oroande tecken på att äldreboenden återigen börjat drabbas. På kort tid har antalet fall fördubblats, även om det inte finns något som tyder på att det finns en koppling till att de öppnats upp (för besök), eftersom den här ökningen började innan dess. Men nu är det viktigt att man provtar generöst bland personalen, säger Anders Tegnell på dagens pressträff.

Den globala trenden är fortsatt negativ med ett flertal länder som upplever en kraftig uppgång av nya fall.

– Tyvärr fortsätter det åt fel håll. Island har ett större utbrott just nu med ganska många nya fall i förhållande till sin befolkning. Sammantaget visar detta att ingen kan vara säker. Även i ett flertal länder i Europa ser man en snabb negativ utveckling, som i Nederländerna och Frankrike, säger Anders Tegnell.

Skärpta råd

Socialstyrelsens Bitte Bråstad berättar att de allmänna råden från och med den 19 oktober kommer att skärpas.

– Det innebär att smittskyddsläkaren kan ge lokala råd. Exempelvis att allmänheten ska avstå från att gå på restauranger, att avstå från att åka kollektivtrafik eller avstå från att gå till ett köpcentrum eller besöka särskilda boenden. Vi vet inte om de kommer att användas, men det är tillfälliga åtgärder som kanske kommer att vara i kraft under ett par veckors tid, säger hon.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.