Älgar ska kartläggas med ansiktsigenkänning

Publicerad 2 januari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Nu ska älgar kartläggas med hjälp av artificiell intelligens. Arkivbild.
Nu ska älgar kartläggas med hjälp av artificiell intelligens. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Tiden när jägare manuellt behövt observera och rapportera in antalet älgar är förbi – nu ska skogens konung få egen AI-teknik.

Just nu pågår insamling av bilder på älgar i skogarna i Gävleborg som en del av ett EU-projekt, rapporterar P4 Gävleborg. Högskolan i Gävle och Skogsstyrelsen har gemensamt placerat ut kameror i skogen som aktiveras av värme och rörelse. Med hjälp av artificiell intelligens ska man sedan kunna känna igen enskilda älgar, och på så sätt få uppgifter om älgbeståndet i skogarna.

– Man kan titta på ansiktet på älgen om man har en bra bild på det och så känner AI-tekniken igen just den individen, säger Marcus Larsson, projektledare på Skogsstyrelsen Gävleborg, till radion.

Älgarna ska även kunna kännas igen på andra biometriska uppgifter, till exempel storlek eller avstånd mellan kropp och huvud. I framtiden är tanken att samma teknik ska kunna användas för att kartlägga även andra sorters djur.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.