Annons

Alice Bah Kuhnke ny kulturminister

Kultur Löfvéns överraskning: Tidigare tv-profilen Alice Bah Kuhnke (MP) blir Sveriges nya kulturminister.
Publicerad 3 oktober 2014 • Uppdaterad 24 november 2021

Miljöpartiet och Socialdemokraterna tycker lika i många kulturfrågor - men vad gäller kulturbudgetens storlek går åsikterna i sär. Miljöpartiet har föreslagit en ökning av kulturbudgeten med 1,3 miljarder medan Socialdemokraterna vill öka den med 1 miljard.

Hur stor blir den? Det vill Alice Bah Kuhnke inte slå fast ännu.- Det får jag återkomma till. Det pågår hårda förhandlingar, säger Alice Bah Kuhnke.

Annons

Att hon var den stora skrällen i statsminister Stefan Löfvens regering blev högst påtagligt på eftermiddagen. Stämningen på Lejonbacken i Stockholm gränsade till Zlatan-hysteri när pressuppbådet samlades kring den nyutnämnda kultur- och demokratiministern.Själv verkade hon ta kaoset med ro och beskrev sig som "laddad och redo".

Av vissa kritiker har hon beskrivits som oerfaren i politiska frågor, men Alice Bah Kuhnke vänder sig mot den beskrivningen.- Jag är inte politiskt oerfaren. Jag har jobbat med demokratifrågor i större delen av mitt yrkesverksamma liv. Jag känner Miljöpartiet, mitt parti, väldigt väl och känner så klart att det är ett stort förtroende jag har fått av mitt parti.

När blev du medlem i partiet?- Jag blev betalande medlem för tre dagar sedan. Men jag har varit väldigt nära partiet och fört diskussioner om ett djupare engagemang under många år.

Alice Bah Kuhnke, född 1971, började sin tv-karriär som en av tre programledare i SVT:s "Disneyklubben". Senare fick hon en egen pratshow i TV4. Efter det valde hon en helt annan karriärsväg; hon har bland annat varit generalsekretetare för organisationen Rättvisemärkt och nu senast generaldirektör för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.- Det är ingen tvekan om att Alice har en gedigen bakgrund, sade Stefan Löfven på en presskonferens efter regeringsförklaringen.

Miljöpartiet har i mångas ögon framstått som det minst profilerade oppositionspartiet när det gäller kultur i den här valrörelsen. Men Alice Bah Kuhnke håller inte med om den beskrivningen.- Jag har en tydlig bild av Miljöpartiets kulturpolitik och av regeringens kulturpolitik. Det viktigaste att kommunicera med kulturpolitiken är att kulturen är central för upprätthållandet av vår demokrati.

Statsminister Stefan Löfven meddelade i sin regeringsförklaring att regeringen återinför fri entré på de nationella museerna. Det införde den förra socialdemokratiska regeringen 2005, men reformen avskaffades av den borgerliga regeringen.

bild 1/2
Alice Bah
nya kulturminister Alice Bah Kuhnke. Foto: Gunnar Lundmark/SvD/TT
Alice Bah
nya kulturminister Alice Bah Kuhnke. Foto: Gunnar Lundmark/SvD/TT
Fakta:Kommentarer till valet av Alice Bah Kuhnke:

Ulrika Holmgaard, vd för Svensk Scenkonst:

– Ett oväntat, spännande och kreativt val. Det har spekulerats så oerhört mycket, men det här namnet har inte förekommit tidigare. Alice Bah är en välformulerad person som kan politiken.

– Det är jättekul att Alice blir ny kulturminister för hon förstår verkligen scenkonstens förutsättningar.

Lars Anders Johansson, ansvarig för kulturfrågor på tankesmedjan Timbro:

– Jag hade ingen aning om att hon var miljöpartist. Det blir intressant om hon ska försöka driva en miljöpartistisk linje i och med att miljöpartiet inte har någon kulturpolitik. De har absolut sämst koll av alla riksdagspartier. Men jag tycker att de tänker rätt när de väljer någon som faktiskt har erfarenhet av att ratta organisationer i kulturlivet. Som generaldirektör för Ungdomsstyrelsen och ledamot för Dramaten är hon en person som har koll.

Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid universitet i Göteborg:

– Det är en smärre sensation. Jag skulle tolka det som ett sätt att bredda underlaget och visa att kulturpolitiken är något man vill utforma i samarbete med kultursfären själv. Att man inte tar en vanlig politiker, en vanlig riksdagsledamot utan någon som jobbat utanför med de här frågorna – det är på gott och ont. Å ena sidan visar man att man vill vara i dialog med branschen samtidigt kan det tolkas som att de här frågorna får en svagare politisk plattform.

Gunnar Ardelius, ordförande för Författarförbundet:

– Det var ett oväntat, modigt och spännande val. Första gången jag själv träffade henne var när min mellanstadieklass dansade i ”Disneyklubbens” studio – jag har följt henne sedan dess. Det är positivt att hon har en erfarenhet av yngre människor och kultur för unga och att hon kommer från ett icketraditionellt håll.

– Representerar hon Miljöpartiet? Det visste jag inte. Då väcks vissa förhoppningar på biblioteksersättningen, (MP) har med i sitt program att de vill höja biblioteksersättningen, så det hoppas jag att de gör med det samma.

Lennart Weibull, professor i massmedieforskning vid JMG:

– Det är en person som är oprövad på den här typen av post. Jag vågar inte säga någonting om henne mer än att hon är en person som man känner till sedan tidigare. Vad hon kan göra här, det är det väldigt svårt att säga något om.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons