”Alla törstar efter fler filmer om kärlek”

Kultur och Nöje Dokumentärfilmen Josefin & Florin har chans på tre Guldbaggar.
Publicerad 8 januari 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

Josefin & Florin är regissörerna Joanna Karlberg och Ellen Fiskes långfilmsdebut och i filmen följer de kärlekshistorien mellan den 22-årige tiggaren Florin från Rumänien och den 38-åriga svenska singelmamman Josefin.

– Jag tror att alla törstar efter fler filmer om kärlek, säger Joanna Karlberg som en av förklaringarna till varför Josefin & Florin har stuckit ut bland 2019 års dokumentärfilmer. Vi tänker att vår målgrupp är folk som tittar på typ Gift vid första ögonkastet, Den första dejten och sådant. Jag knarkar själv sådana serier och är väldigt intresserad av att prata om relationer. Och så att vår film är positiv, här finns hopp och medmänsklighet som behövs i vår tid.

– Sedan är det här med tiggare ett ämne som folk är nyfikna på, fortsätter hon. Alla har någon relation till ämnet och att få det porträtterat på ett annat sätt tror jag både efterfrågas och behövs.

Josefin & Florin är tillsammans med Anna Eborns Transnistra och Mikel Cee Karlssons Fraemling nominerade till bästa dokumentär. Den är också nominerad till bästa klipp och bästa ljud/ljuddesign.

Varför tror du att ni blev nominerade i just ljud och klipp?

- Många som har sett filmen har tyckt att den liknar en fiktionsrulle så jag tänker att man kanske ser de här kvaliteterna mer då. Och vår ljudläggare är verkligen fantastisk. Sedan är det här med klipp extra kul eftersom vi har klippt under så lång tid. Vi hade jättemycket material och hade tre klipperioder och tre olika klippare.

Och det här med att vinna bästa dokumentär?

– Det känns jättestort. Sedan jag började filma har det varit något man drömt om. Och det är ett verkligt erkännande av att man gör något som folk tycker är bra.

2018 vann dokumentärfilmen Rekonstruktion Utøya bästa regi och i år är dokumentärfilmen Transnistra nominerad till bästa film. Joanna Karlberg tycker det är roligt att dokumentärfilmen syns allt mer i andra Guldbaggekategorier än just bästa dokumentärfilm.

- Det är ett teamarbete med dokumentärfilm också, säger hon. Sedan kanske det borde finnas ännu fler kategorier - bästa dokumentärklipp och bästa spelfilmsklipp kanske? Jag vet inte vad spelfilmarna tycker men för oss dokumentärfilmare är det jättebra att dokumentärfilmen får mer erkännande för de andra funktionerna också.

Josefin & Florin hade svensk biopremiär i september och i slutet av mars i år ska den visas på SVT.

– Den har gått bra på bio för att vara en dokumentär men det är ändå en väldigt liten publik som ser film på bio så det känns verkligen kul att den ska visas på tv och nå ut till en bredare publik. Och så får den kanske lite extra skjuts av nomineringen också, säger Joanna Karlberg.

– Sedan håller vi på att skicka ut den till en olika festivaler och hoppas verkligen den kommer ut i Europa. Det skulle vara kul att visa den i Rumänien till exempel.

Både Ellen Fiske och Joanna Karlberg är i gång med nya filmprojekt var för sig men delar arbetslokal och har en del mindre projekt ihop fortfarande. Joanna Karlbergs nästa dokumentärfilm har titeln Eskiboy.

– Den utspelas på en ö utanför Alaskas kust som håller på att försvinna i havet på grund av klimatförändringar, berättar hon. Jag följer vad som händer i hela samhället och tre generationer – en tonårspojke, hans pappa och hans mormor. Än så länge har jag varit på två inspelningsresor och jobbat med den här under ungefär ett år.

Även om det är nya filmprojekt på gång har Joanna Karlberg och Ellen Fiske fortfarande kontakt med både Josefin och Florin.

– Florin har ju flyttat tillbaka till Rumänien och jobbar där och det är väl ingen spoiler längre men de gjorde slut precis efter att vi slutat filma. Men Josefin bor kvar och de hörs och är fortfarande goda vänner, berättar Joanna Karlberg

Vet de att filmen är nominerad till tre Guldbaggar?

– Nej vi ska ringa till dem nu faktiskt, säger hon med ett skratt. De kommer nog att bli jätteglada.

bild 1/2
Dokumentärfilmen Josefin & Florin är nominerad till tre Guldbaggar. Pressbild
Joanna Karlberg och Ellen Fiske har regisserat Florin & Josefin tillsammans. pressfoto
Dokumentärfilmen Josefin & Florin är nominerad till tre Guldbaggar. Pressbild
Joanna Karlberg och Ellen Fiske har regisserat Florin & Josefin tillsammans. pressfoto
Gunilla WeddingSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.