Annons

Allt färre besökare – nu stänger Backåkra

Nyheter Hammarskjöld testamenterade anläggningen till STF efter sin död och föreningen driver i dag konferens- och museiverksamhet på platsen.
Publicerad 17 januari 2012 • Uppdaterad 13 december 2021
Backåkra är idag museum och konferensanläggning. Nu tvingas Svenska Turistföreningen stänga på grund av pengabrist.
Backåkra är idag museum och konferensanläggning. Nu tvingas Svenska Turistföreningen stänga på grund av pengabrist.

Hammarskjöld testamenterade anläggningen till STF efter sin död och föreningen driver i dag konferens- och museiverksamhet på platsen. Men i sommar kommer anläggningen vara stängd.– Vi har en förlust på en halv miljon kronor årligen på verksamheten vid Backåkra, och det går inte för en ideell organisation som STF, säger styrelseledamoten Peter Nygårds.

– Konferenserna är väldigt få eftersom där inte finns övernattningsmöjligheter och testamentet inte tillåter någon form av servering. Samtidigt drar museiverksamheten allt färre besökare, i fjor var det bara 1500 personer.I dag uppgår renoveringsbehovet vid Backåkra till minst tio miljoner kronor, enligt Peter Nygårds. Under flera års tid har STF förgäves arbetat för att få statligt stöd.– Vi har länge försökt få regeringen intresserad, inte minst inför jubileet, men de har varit kallsinniga. Det är synd på en sådan nationalklenod.

STF kommer nu arbeta för att hitta samarbeten med andra aktörer, för att få in pengar så att man kan renovera gården och öppna upp verksamheten igen.Lyckas man inte så återstår möjligheten att sälja. Det kräver dock att Dag Hammarskjölds testamente permitteras.– Det skulle kunna vara ett alternativ, men förstahandsalternativet är att hitta samarbetspartners och utöka aktiviteterna vid Backåkra, säger Peter Nygårds.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons