Annons

Allt fler kastar kläderna under pandemin

Pandemin får oss att längta efter frihet. Och kanske nås den ultimata friheten först med rumpan bar? Under pandemin har naturismen frodats världen över – och trenden verkar ha hittat även till Sverige.
Publicerad 5 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Den nakna livsstilen ser ut att ha fått ett uppsving under pandemin. Naturistorganisationer världen över har noterat ett ökat intresse.
Den nakna livsstilen ser ut att ha fått ett uppsving under pandemin. Naturistorganisationer världen över har noterat ett ökat intresse.Foto: Pontus Lundahl/TT

På Malin Arlinder-Ekbergs bröllop kom merparten av gästerna nakna. Bara släktingarna behöll kläderna på.

– Vi skrev att det var valfri klädsel, man fick komma hur man ville. Vi var kanske 15 med kläder och 50 utan. Det kändes otroligt naturligt.

Annons

Första gången hon satte foten på en naturiststrand – för snart 15 år sedan – var känslan en annan. Malin Arlinder-Ekberg beskriver tveksamheten när maken övertalade henne att svänga av vid skylten som visade vägen mot Ågesta naturistbad i södra Stockholm. Men osäkerheten rann av snabbt.

– Första gången kände jag mig lite blyg och undrade hur jag skulle bete mig, men märkte väldigt snabbt hur avslappnat allt var. Man slappnar av på ett helt annat sätt när kläderna är av. Det finns inga masker, ingen social status – fattig som rik, nakna är alla jämlika.

Vill inspirera kvinnor

I dag är hon inne på tredje året som ordförande i Sveriges Naturistförbund, paraplyorganisationen som sedan 1957 samlar landets 17 naturistföreningar. Som första kvinna på posten hoppas hon kunna inspirera fler kvinnor till att våga kasta kläderna – och förhoppningsvis få bättre självförtroende på kuppen. Att Naturistsverige fortfarande är mansdominerat tror hon beror på samhällets kroppsideal.

– Män kommer till naturiststränderna och ser ut lite hur som helst – ölmagar och skavanker – medan kvinnor i högre grad blir matade med hur man ska se ut via tv, filmer och reklam. Tack vare naturismen är jag helt bekväm med att vara naken nu. Man kommer snabbt underfund med att ingen är perfekt, att alla ser olika ut – och framför allt att ingen bryr sig.

Den nakna livsstilen tycks ha fått ett uppsving under pandemin. Naturistorganisationer världen över har noterat ett ökat intresse, bland annat i USA, Storbritannien, Frankrike och Irland, skriver Forbes.

Ökad campingbeläggning

Under sommaren 2020 ökade exempelvis medlemmarna i den irländska nationella organisationen med över 30 procent, rapporterar radiostationen Newstalk. Även i Sverige har de lokala föreningarna sett fler besökare än vanligt, enligt Malin Arlinder-Ekberg.

– De föreningar som har campingar har haft fler besökare än vad de brukar, en hel del folk som testat något nytt nu när alla kört "hemester". Här i Stockholm har vi också haft fler besökare än vanligt på Ågesta naturistbad.

Det ökade intresset speglas dock inte i antalet nya medlemmar. Kanske hänger det ihop med att många inte vågar vara öppna med naturistlivet, säger Malin Arlinder-Ekberg.

– Det är smockfullt på naturiststränderna varma dagar, men jag lovar att 90 procent inte vågar berätta för vänner och bekanta att de går dit. Steg ett är att våga prata om det och inte göra en sådan stor grej av det. Alla på jobbet vet att jag är naturist. Jag gör samma grej som du och alla andra, fast utan kläder.

Naken året runt

Niclas Ember, i dag redaktör för Sveriges Naturistförbunds medlemstidning "Tillsammans", hittade naturismen efter att ha börjat springa barfota. Efter lite om och men kom han fram till att han trivs allra bäst när även resten av beklädnaden är av.

Annons

– Vad är det för bra med kläder egentligen? De fyller en funktion i att hålla oss varma och skyddade, men när vädret är fint gör de inget annat än att skyla och bygga människors image. När kläderna försvinner kommer människan bakom fram, säger han.

För Niclas Ember varar naturistsäsongen året runt. I det egna hemmet är det mestadels avklätt som gäller, men utomhus är sol och värme naturligtvis att föredra.

– I år hoppas vi på en vacker sommar med färre restriktioner. Det blir spännande att se om den höga beläggningen på campingarna fortsätter, om människor har upptäckt att det är rätt gött att semestra i Sverige också – och att göra det naken.

Förstärkta intryck

Niclas Ember tror att det nyväckta intresset kan gå hand i hand med den vurm för naturen som växt fram under restriktionernas pandemiår. Förbundets definition av naturism är "en livsstil i harmoni med naturen". När naturismen växte fram i Sverige handlade det framför allt om hälsa och motion – att vara naken var inget självändamål, säger han.

– Men för mig handlar det mycket om ett samspel med naturen. Jag känner mycket mer när jag till exempel är naken i skogen. Alla intryck – värme, kyla, vind, sol – förstärks när jag tar in dem genom huden också.

Att vara naken tillsammans med andra har för Niclas Ember blivit ett sätt att släppa kritiken gentemot sig själv och växa som människa. Han beskriver det som att den fysiska nakenheten leder till att man samtidigt blir mer naken mentalt, att bilden som människor vill förmedla av sig själva försvinner med de yttre attributen.

– Jag har ofta undrat vad det är som gör att jag upplever en starkare gemenskap med naturister än med andra. Och kanske är det just det, säger han.

"Inget med sex att göra"

Totalt finns det runt 90 nakenbad i Sverige, vissa av dem ägs och sköts av en naturistförening. Enligt förbundet rekommenderas de stränderna framför andra nakenbad, eftersom det "oftast finns organiserade naturister som ser till att det inte förekommer några oegentligheter." Men att sexuella aktiviteter skulle vara vanligare vid nakenbad än på andra allmänna platser vänder sig Niclas Ember emot.

– Folk har väldigt svårt att greppa att man kan vara naken utan att ha sex. De flesta är väl bara nakna just när de har sex eller duschar, säger han.

Enligt Malin Arlinder-Ekberg är just sex på badplatserna något som förbundet kämpar emot. Skulle de se att något "är på gång" så går någon fram och säger till, säger hon.

Annons

– Naturism har inget med sex att göra, utan handlar om att vara avslappnad och vara sig själv. Finns det någon strand där folk aldrig någonsin haft sex? Det händer överallt, men vissa har fått för sig att just vi har sex jämt och ständigt bara för att vi går nakna.

Mia Holmberg Karlsson/TT

Malin Arlinder-Ekberg, ordförande i Naturistförbundet.
Malin Arlinder-Ekberg, ordförande i Naturistförbundet.Foto: Pontus Lundahl/TT
Ystadsnaturisterna Niclas Ember och nakenråttan Hjalmar tipsar den som vill prova på livet i bara mässingen att ta kontakt med någon av Sveriges 17 lokalföreningar.
Ystadsnaturisterna Niclas Ember och nakenråttan Hjalmar tipsar den som vill prova på livet i bara mässingen att ta kontakt med någon av Sveriges 17 lokalföreningar.Foto: Privat/TT
Fakta: Vett och etikett för nakenbadare

Sveriges Naturistförbund har på sin sajt listat etikettsregler för en bra upplevelse på nudistbadet. Här är några av råden och reglerna:

Var naken. Om du inte är naken kan det uppfattas som att du bara kom för att kika.

Visa alltid hänsyn till andra personer. Respektera andra människors integritet, det är oartigt att glo. Det är också oartigt att uppta en annan persons tid innan du önskats välkommen och inviterats till samtal eller samvaro.

Ha alltid med en handduk att sitta på när du är naken och använd den när du ska sitta på bänkar, stolar eller andra sittplatser.

På offentliga nakenbad ska du alltid fråga innan du tar bilder. Smygfotografering med mobilen är förbjudet och blir polisanmält.

Sexuella aktiviteter är inte acceptabelt på nudistbad på samma sätt som det inte är tillåtet på andra offentliga platser.

Källa: Sveriges Naturistförbund

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons