Allt fler vill läsa på högskolan

Skåne/Kristianstad När ledningen för Högskolan Kristianstad summerade ansökningarna inför vårens utbildningsstarter upptäckte man att antalet sökande till programutbildningarna är 735 personer.
Publicerad 19 oktober 2011 • Uppdaterad 24 november 2021

När ledningen för Högskolan Kristianstad summerade ansökningarna inför vårens utbildningsstarter upptäckte man att antalet sökande till programutbildningarna är 735 personer.

Det är en ökning med 55 procent jämfört med hur det såg ut för ett år sedan.Agneta Erfors är prorektor på Högskolan Kristianstad. Hon är nöjd med att antalet sökande till programmen har ökat.– Jätteroligt att så många är intresserade av att studera på Högskolan Kristianstad. Speciellt roligt är det att vi har hela sex förstahandssökande på varje utbildningsplats på förskollärarprogrammet, säger Agneta Erfors i en presskommentar angående de inkomna ansökningarna.Samtidigt riktar prorektorn kritik mot den svenska regeringen. Kritiken baseras på att regeringen inte gav fler utbildningsplatser till Högskolan Kristianstad i samband med att utbildningsplatserna fördelades om mellan landets högskolor tidigare i höstas.

Enligt Agneta Erfors hade ännu fler sökande kunnat få plats på det populära förskollärarprogrammet om Högskolan Kristianstad fått fler platser.Statistik från Verket för högskoleservice visar att det finns en likartad trend över hela landet när det gäller svenskarnas stora intresse för att studera på olika programutbildningar.Över 200 000 personer uppges vilja plugga till våren. Den siffran är rekord, enligt Verket för högskoleservice.Högskolan Kristianstad noterar också att antalet sökande till de olika kurserna har minskat jämfört med i fjol. 6 704 personer har sökt årets kurser mot 7 495 personer förra året.En del av förklaringen till kursminskningen anses ligga i ett minskat intresse för de kurser som är internetbaserade.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.