Annons

Amerikanska krigsfartyg i Sydkinesiska sjön

En amerikansk hangarfartygsgrupp ledd av USS Ronald Reagan har seglat in i Sydkinesiska sjön som en del i ett rutinuppdrag, enligt amerikanska flottan.
Publicerad 15 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Amerikanska örlogsfartyg, däribland USS Ronald Reagan, i Sydkinesiska sjön. Bilden är från ett tidigare tillfälle. Arkivbild.
Amerikanska örlogsfartyg, däribland USS Ronald Reagan, i Sydkinesiska sjön. Bilden är från ett tidigare tillfälle. Arkivbild.Foto: Jason Tarleton (Amerikanska flottan)/AP/TT

USA gör regelbundet genomseglingar i den omstridda Sydkinesiska sjön, som Kina till största del gör anspråk på, trots att kraven avfärdats av den internationella skiljedomstolen i Haag. Regimen i Peking brukar ofta protestera högljutt mot den amerikanska närvaron, som man hävdar försämrar säkerhetsläget i regionen.

Utöver USS Ronald Reagan består den amerikanska fartygsgruppen av en kryssare och en jagare.

Annons

De senaste åren har Kina förstärkt sin militära närvaro i Sydkinesiska sjön, bland annat genom att bygga konstgjorda öar där man har uppfört flygbaser och andra militäranläggningar.

Under både helgens G7-möte och måndagens Natotoppmöte har Kinas växande makt varit ett givet samtalsämne. G7-länderna uppmanade i skarpa ordalag kommunistregimen att respektera mänskliga fri- och rättigheter, i synnerhet i Xinjiang, där den uiguriska minoriteten utsätts för brutal förföljelse.

"Lögner, rykten och grundlösa anklagelser", svarade Kinas Londonambassad.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons