Angelägna ämnen i vackra böcker
Shaun Tan fick litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, ALMA-priset, 2011. Ankomsten (Lilla Piratförlaget), är hans mest omtalade bok.
Det är en bilderbok helt utan text, varvat tolv småbilder på ett uppslag eller en helsidesbild. Teckningarna påminner om gamla tiders fotografi, Daguerrotypin, som gav stämningsfulla, lite suddiga, brunaktiga bilder och layouten för tankarna åt ett gammalt fotoalbum. De som besökte Dunkers kulturhus i Helsingborg i somras och såg utställningen kring hans bok och film ”Lost things” kommer att känna igen de surrealistiska stadslandskapen och de säregna varelserna.
Ankomsten handlar om en man som söker en bättre tillvaro för sig och sin familj. I förhoppningen att lyckas och senare kunna hämta familjen, en dotter och hustrun, ger han sig iväg. Med en stor oceanångare anländer han tillsammans med andra lycksökare till en storstad med skyskrapor. Han möter, som så många av våra immigranter, en verklighet som ter sig så främmande att den är obegriplig. Utan att kunna läsa de nya bokstäverna, utan att kunna tala med folk söker han efter någonstans att bo och ett arbete.
Det är vackert, fantasieggande och tänkvärt, en bok att titta i och berätta för varandra i långsamt tempo för att inte missa de subtila detaljerna. Realism och surrealism, sorg och glädje, hot och hopp, mycket att tolka.
Hédi Fried är en av de eldsjälar som ännu vid hög ålder fortsätter att sprida kunskap om förintelsen. Född i dåvarande Ungern, med en lycklig barndom då det inte spelade någon roll om man var kristen eller jude, erfor hon de snabba förändringar i samhället som nazismen förde med sig.
På ett varsamt sätt, eftersom målgruppen är barn i förskole- och lågstadieålder, berättas om det koncentrationsläger som familjen förs till. Historien följer Bodri, Hédis stora bruna hund, som för att ge historien ett lyckligt slut, väntar på Hédi och hennes lillasyster när Hitler dött och kriget är slut. Historien om Bodri, Natur och Kultur, av Hédi Fried med bilder av Stina Wirsén, är en vacker högläsningsbok om alla människors lika värde och en varning mot att dela in människor i vi och dem.
En isbjörn på ett krympande isflak har blivit symbolen den globala uppvärmningen. Isbjörnen har tagit över pandans roll som mest hotad djurart. Det är helt enkelt inne med isbjörn och för att lära sig lite mer om detta mäktiga rovdjur kan man läsa Jenni Desmonds bok Isbjörnen, Opal.
På första uppslaget får vi möta en liten flicka som på måfå har tagit en bok ur bokhyllan och den handlar om isbjörnar. Hon berättar allt för läsaren, att de har inbyggda solglasögon, bra luktsinne men dålig andedräkt och att de nyfödda ungarna är rosa och stora som hamstrar och att isbjörnar inte går i ide. Det är vackra och realistiska målningar av isbjörnar, inga gulliga Disneybjörnar och även isbjörnens bytesdjur finns naturtroget återgivna, olika sälar, valross, narval och vitval.