Annons

Aniara på plats på operans scen

Opera För första gången sedan 1977 svävar rymdskeppet Aniara på Malmö Operas scen. Den 6 maj är det premiär och föreställningens regissör Stefan Johansson ser fram emot att låta publiken följa med ut i rymden. - I föreställningen vill jag får fram det mänskliga perspektivet på att vi fortfarande inte lyckats göra något för att stoppa förstörelsen av vår planet, säger han.
Publicerad 3 maj 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

1959 hade kompositören Karl-Birger Blomdahl och poeten Erik Lindegrens då hypermoderna operaversion av Harry Martinsons versepos Aniara urpremiär på Kungliga operan i Stockholm. Redan på genrepet sågs Aniara av Malmö Operas chefsdramaturg Stefan Johansson, då 12 år. Nu, nästan 60 år senare, regisserar han själv Aniara på Malmö Opera.

Annons

Harry Martinsons versepos Anira publicerades 1954 och handlar om rymdskeppet Aniara i vilket människorna flyr jorden som är ödelagd av miljöförstöring och kärnvapenkrig. På sin väg mot Mars kommer Aniara ur kurs och mänskligheten döms att dö ut i rymden.

[contentcards url="http://www.skd.se/quiz/vad-vet-du-om-aniara/" one_line="true"]

Den skånska operasångaren Frida Engström som senast uppträdde på Malmö Opera som Lady Tarrington i operans turnéversion av My Fair Lady är tillbaka på hemmaplan för dubbelrollen Daisi Doody/La Garconne.

Vad tycker du nu?

I första akten spelar Frida Engström showartisten Daisi Doody som i Malmö Operas Aniara är en väletablerad showartist som får alla på rymdskeppet att festa och glömma att jorden går under. I andra akten spelar hon La Garconne och sjunger Libidella-arian till minnet av en prästinna som gått bort.

Annons

[contentcards url="http://www.skd.se/2017/05/07/en-hojdpunkt-for-malmo-opera/" one_line="true"]

Jämför med andra operaroller du gjort, hur är det att jobba med dessa?

Kostymerna till Anira har skapats av den välkända modedesignern Bea Szenfeld och Frida Engström beskriver målande sin Daisikostym:

På lördag, 6 maj, är det premiär för Aniara på Malmö Opera och Frida Engström är övertygad om att det blir en stor upplevelse för publiken.

Fakta:

Aniara

Gunilla WeddingSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons