Animerad filmfest lider mot sitt slut

Skåne/Kristianstad Det är organisationen Riksutställningar som har arrangerat den aktuella utställningen på Kulturhuset Barbacka i Kristianstad.
Publicerad 4 januari 2012 • Uppdaterad 14 december 2021
Den spektakulära anläggningen har sittplats för två personer åt gången. Foto: Riksutställningar
Den spektakulära anläggningen har sittplats för två personer åt gången. Foto: Riksutställningar

Det är organisationen Riksutställningar som har arrangerat den aktuella utställningen på Kulturhuset Barbacka i Kristianstad. Innan arrangemanget nådde Barbackas lokaler fanns den tillgänglig på stadsbiblioteket i samma stad.

Projektet har arbetsnamnet "Animationsinvasion". Rent konkret betyder det att två stycken specialdesignade stolar har placerats tillsammans med en lika specialtillverkad tv-apparat.När de två besökarna har satt sig tillrätta har de sedan kunnat välja bland 28 stycken olika animerade konstfilmer.

Tanken med hela projektet har bland annat varit att ge en spännande överblick över vad animerad konstfilm egentligen står för i dagens moderna samhälle.– På ett gränslöst och experimenterande sätt inspireras animatörerna av och refererar till populärkultur som film, dataspel och musikvideo, står det att läsa i informationen kring det projekt som för Kulturhusets Barbackas del avslutas den 5 januari.

Riksutställningar säger vidare att ett stort syfte med "Animationsinvasion" är att inspirera och stimulera unga människor som är intresserade av så kallade nya medier.

Till de sammanlagt 23 konstnärer som medverkar i utställningen hör exempelvis Lars Arrhenius, Cecilia Lundqvist, Peter Larsson och Klara Swantesson. Filmen "Spegelbarn" av Erik Roslund är ett av de 28 bidragen i utställningen. Det är en skräckfilm som var nominerad till en guldpalm vid filmfestivalen i Cannes 2007.

En annan film har fått namnet "Slavar" och har David Aronowitsch och Hanna Heilborn som upphovsmän. Det är en dokumentärfilm som handlar om två barn som har tillfångatagits av regimstödd milis i Sudan och sedan utnyttjats som slavar. Ett öde som de delar med tusentals andra barn. Filmen bygger på intervjuer med de drabbade barnen och är 15 minuter lång.

Torjus Wrangell är kulturproducent på Barbacka. Han är nöjd med utfallet av utställningen.- Ja, det tycker jag. De gånger vi har haft ungdomar här har filmanläggningen varit väldigt populär, säger han.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.