Ännu en krypterad plattform knäckt – 50 gripna
I centrum för insatsen står en 32-årig man från Australien som beskrivs som en "datanörd". Han är tidigare ostraffad och har bott hemma hos sina föräldrar i Sydney, där han misstänks ha byggt upp tjänsten kring Ghost-telefonerna som använts av tusentals kriminella världen över.
Telefonerna har marknadsförts i den undre världen som "omöjliga att hacka" – men australisk polis lyckades ta sig in och har i hemlighet under två års tid kunnat följa kriminella som diskuterat drogaffärer, penningtvätt, mord och annan allvarlig brottslighet.
Genom informationen har man bara i Australien kunnat ingripa vid ett stort antal direkta dödshot, uppger David Mcclean vid den federala polisen under en pressträff i Haag i Nederländerna.
– Vi har kunnat förhindra att så många som 50 personer har mördats eller allvarligt skadats, säger han.
51 gripna
Under tisdagen och onsdagen slog man till och grep kriminella från bland annat Italien, Irland, Kanada och Australien – däribland den 32-årige huvudmannen. Sammantaget har 51 personer gripits: 38 i Australien, 11 i Irland, en i Kanada och en i Italien.
Nio länder, däribland Sverige, har varit involverade i insatsen som koordinerats av Europol.
– Ingen svenskar har gripits och inga gripanden i Sverige har gjorts i dagsläget, säger Ted Esplund, poliskommissarie vid Noa, till TT.
Han betonar dock att svensk polis varit delaktig i insatsen en längre tid. Bland annat har man lokaliserat en av de servrar som hanterade data från Ghost.
– Det är ingen server i Sverige, säger Esplund.
Mindre än Encrochat och Sky
I Sverige växte Ghost-telefonerna i popularitet efter att polis knäckt de krypterade tjänsterna Encrochat och Sky, och sedan det framgått att en annan tjänst, kallad Anom, var en fälla gillrad av amerikanska FBI.
Övergripande är dock Ghost-insatsen i svensk kontext mindre jämfört med exempelvis Encrochat eller Sky, säger Ted Esplund. Men han utesluter inte att svenska gripanden kan ske.
– Vi ser att kriminella frångår specialdesignade tjänster för kommunikation till förmån för kommersiella varianter som Whatsapp eller Signal. Det gör att vi behöver bli vassare kring exakt hur vi arbetar mot dem jämfört med att exempelvis ta ner en mindre, mer specialiserad tjänst.
Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om gripanden under insatsen.
Fakta: Ghost-telefoner
Ghost skapades för nio år sedan och för att få tillgång till den krypterade kommunikationstjänsten har det krävts modifierade telefoner som i Australien sålts för motsvarande drygt 15 000 kronor. För det priset har man fått en halvårsprenumeration som även inkluderat "tekniksupport".
Ghost-telefonerna har enligt polis uteslutande använts av kriminella.
Den 32-årige grundaren kunde spåras till Australien av fransk polis. 2022 lyckades australisk polis ta sig in i appen och fick tillgång till krypterat innehåll, genom att kapa en mjukvaruuppdatering som skickades ut till användarna.