Ännu en överklagan mot Cementabeslut
– Vi har hela tiden ansett att det är ett felaktigt beslut och vi lutar oss mot Lagrådet när vi säger att det står i konflikt med grundlagen, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.
– Vi tycker att det är viktigt att Högsta förvaltningsdomstolen får pröva om regeringen har överträtt sina befogenheter.
Föreningen är nummer två att överklaga och har arbetat intensivt med sin begäran sedan regeringens beslut den 18 november. Redan i december lämnade Urbergsgruppen, en miljöorganisation, in en överklagan.
Kan upphäva
Domstolen ska göra en så kallad rättsprövning av det beslut som regeringen tog i november. Om domstolen kommer fram till att regeringen har brutit mot någon rättsregel kan den upphäva beslutet.
Beslutet innebar att Cementa fick tillstånd att fortsätta brytningen av kalk i brotten vid Slite fram till den sista december i år. Kalken används för produktion av cement och anläggningen i Slite står för klart mer än halva den svenska produktionen av cement.
Det tidigare tillståndet gick ut den sista oktober förra året och både bolaget, regeringen och bygg- och anläggningsbranschen varnade för samhällsfara om brytningen stoppades. Bolaget fick i juli avslag på sin ansökan om ett långt, permanent tillstånd i Mark- och miljööverdomstolen. Domstolen tog inte upp ansökan i sak eftersom företagets miljökonsekvensbeskrivning inte ansågs hålla måttet.
Ta ansvar
– Eftersom vi har en möjlighet att överklaga har vi också ett ansvar att göra det. Vi tycker att beslutet är ett flagrant avsteg från lagarna, säger Karin Lexén om regeringens hantering.
– För oss handlar det om mer än Gotlands vattenförsörjning och värdefull natur – vi ser det som ett sluttande plan om man kan börja göra sådana här undantag.
Lagrådet och många kritiker ansåg att regeringens lag, som gjorde beslutet om förlängt, tillfälligt tillstånd möjligt, bryter mot principen om att en lag ska vara allmängiltig och inte vara skräddarsydd för ett enskilt företag. Naturskyddsföreningen såg det som en lex Cementa som skulle kunna öppna för fler undantagslagar om stora bolag får problem med lagar och tillstånd.
Förstår läget
Till skillnad från Urbergsgruppen begär Naturskyddsföreningen inte inhibition av regeringens beslut och Cementas tillstånd att driva verksamheten.
– Nej, därför att vi förstår det besvärliga läget. För oss är den principiella frågan viktigast och vi vill ändå visa att vi har förståelse för den komplexa situationen.
Inhibition skulle innebära att domstolen omedelbart stoppar verksamheten i väntan på sitt slutliga avgörande.
Enligt uppgift från domstolen till TT har frågan om inhibition nu diskuterats men något besked om hur domstolen ser på saken finns ännu inte.
Fakta: Cementa och tillstånden
Den 6 juli avvisade Mark- och miljööverdomstolen Cementas ansökan om ett nytt 20-årigt tillstånd för kalkstensbrytning i Slite på Gotland.
Skälet var stora brister i miljökonsekvensbeskrivningen. De gällde särskilt bedömningar av inverkan på grundvattnet.
Högsta domstolen sade den 25 augusti nej till att ta upp Cementas överklagan.
Det befintliga brytningstillståndet löpte ut den 31 oktober.
För att undvika risk för cementbrist tog regeringen fram en lag som öppnade för tillfälliga undantag i miljöbalken och möjlighet för regeringen att bevilja ett tillfälligt tillstånd.
Lagrådet sade nej till regeringens förslag. Men regeringen gick vidare med en proposition och den 29 september röstade riksdagen enhälligt ja till lagförslaget.
Efter behandling av en ansökan om tillfälligt tillstånd från Cementa gav regeringen den 18 november bolaget klartecken att fortsätta bryta till den sista december 2022.
Sista dag för att överklaga regeringens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen för rättsprövning är den 18 februari.